Hlavní obsah

Co řeknou střední odborné školy na vzdělávací programy?

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) vypracoval poslední velkou skupinu rámcových vzdělávacích programů a zároveň zahájil dotazníkové šetření, v němž mají střední odborné školy možnost se k novým vzdělávacím programům vyjádřit. Od příštího školního roku by se podle nich mělo začít na některých školách učit.

Článek

Příprava rámcových vzdělávacích programů je jednou z podstatných částí probíhající školské reformy. Na jejich základě si školy zpracovávají vlastní vzdělávací programy, kde zohledňují své představy o výuce a berou v potaz místní podmínky.

Čeká se reakce škol

Příprava vzdělávacích programů byla rozdělena do tří hlavních částí, v nichž bylo od roku 2007 schváleno napřed 61 a pak 82 rámcových vzdělávacích programů. Poslední vlna nabídla 88 programů, které představují poslední velkou skupinu rámcových vzdělávacích programů vytvořenou v NÚOV. Školy vyučující některý z těchto 88 oborů mají v příštích dnech možnost vyjádřit se k odborným částem programů. Po zapracování připomínek škol budou tyto rámcové vzdělávací programy předány ministerstvu školství. V následujícím schvalovacím řízení se k nim vyjádří vybraná ministerstva, krajské úřady, Hospodářská komora, zaměstnavatelské i školské asociace a zástupci dalších institucí. Schválení by mělo proběhnout do konce aktuálního školního roku.

Na většině škol již od příštího školního roku

Stejně jako příprava rámcových vzdělávacích programů bude přechod na výuku podle nich probíhat postupně. Po jejich schválení a vydání mají školy dva roky na přípravu vlastních vzdělávacích programů. První část škol tedy začne podle nich vyučovat od příštího školního roku, další přejdou na školní vzdělávací programy v následujících dvou letech. Vzhledem k tomu, že pro první skupinu rámcových vzdělávacích programů byly záměrně vybrány obory s velkým počtem žáků, bude výuka podle školních vzdělávacích programů probíhat na většině středních odborných škol už od roku 2009/2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám