Hlavní obsah

Žebříčky se shodují. Nejlepší je Harvard

Novinky, Scio, The Times
PRAHA

Deník The Times dnes zveřejnil pořadí vysokých škol v žebříčku THES pro letošní rok. Vítězství v něm patří americkému Harvardu před Yale a britskou univerzitou Cambridge. Citelného zlepšení oproti loňskému roku dosáhla v klasifikaci světových univerzit pražská Univerzita Karlova. Přesto ji v pořadí žebříčku nalezneme až ve třetí stovce.

Článek

Do první dvoustovky se letos dostaly vysoké školy ze 33 zemí. Své zástupce má oproti loňsku mezi "Top 200" i Argentina, Řecko, Indie, Rusko nebo Thajsko. Česká škola se zatím tak vysoko nedostala.

Žebříček, podobně jako v případě dalšího prestižního hodnocení ARWU z dílny Shanghai Jiao Tong University, ovládly vysoké školy z USA a Velké Británie. Přestože britské a shanghajské hodnocení využívá odlišné metodologie, pomyslný trůn v obou žebříčcích patří harvardské univerzitě. Mezi její absolventy patří mimo jiné i sedm amerických prezidentů a své jméno s touto institucí spojilo pět desítek držitelů Nobelových cen.

Univerzita Karlova vystoupala o tři desítky míst

V žebříčku THES (The Times Higher Education Supplement) bylo hodnoceno 604 univerzit z celého světa. Univerzita Karlova obsadila 261. místo, přestože vloni byla až 290. Rektor nejstarší vysoké školy v zemi je s letošním umístěním pražské univerzity spokojen.

"Jsem velice potěšen, že UK dosáhla takovéhoto úspěchu, a chtěl bych za něj poděkovat všem, kteří se na něm podíleli. Drtivá většina škol s obdobným umístěním jako UK má totiž nesrovnatelně lepší financování, a tak tento úspěch není jen odrazem profesních kvalit našich akademiků, ale také jejich osobního nasazení a velké obětavosti," uvedl rektor Václav Hampl v písemném prohlášení.

Klasifikace THES zohledňuje několik různých faktorů. Podstatné je, jaké renomé má jednotlivá univerzita mezi relevantní skupinou akademiků. Žebříček se zaměřuje i na hodnocení kvality absolventů či na poměr počtu studentů a zaměstnanců. Zohledněn je i podíl zahraničních zaměstnanců a studentů. Do hodnocení se promítá i počet citací na publikace univerzity v databázích Web of Science.

Desítka nejlepších univerzit v roce 2008 podle žebříčku THES:

1. Harvard University (USA)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)4. U. Oxford (Velká Británie)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)4. U. Oxford (Velká Británie)5. California Inst. Tech. (USA)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)4. U. Oxford (Velká Británie)5. California Inst. Tech. (USA)6. Imperial College London (Velká Británie)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)4. U. Oxford (Velká Británie)5. California Inst. Tech. (USA)6. Imperial College London (Velká Británie)7. University College London (Velká Británie)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)4. U. Oxford (Velká Británie)5. California Inst. Tech. (USA)6. Imperial College London (Velká Británie)7. University College London (Velká Británie)8. U. Chicago (USA)

1. Harvard University (USA)2. Yale U. (USA)3. U. Cambridge (Velká Británie)4. U. Oxford (Velká Británie)5. California Inst. Tech. (USA)6. Imperial College London (Velká Británie)7. University College London (Velká Británie)8. U. Chicago (USA)9. Massachusetts Institute of Technology (USA)

10. Columbia U. (USA)

Reklama

Související témata:

Související články

Prestižní univerzity mají nespokojené studenty

Mysleli jste si, že studenti prestižních univerzit jsou na své škole šťastnější a spokojenější než jejich kolegové z ostatních univerzit? Výsledky britského...

Výběr článků

Načítám