Hlavní obsah

Rozvoj české vědy podpoří desítky miliard korun z Evropské unie

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Ondřej Liška podepsal v Bruselu společně s evropskou komisařkou pro regionální rozvoj a regionální politiku Danutou Hübnerovou Operační program pro Výzkum a vývoj pro inovace. Cílem programu je podpora české vědy a výzkumu finanční sumou ve výši několika desítek miliard korun po příštích pět let.

Článek

Do roku 2013 bude česká věda z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj čerpat částku 2,4 miliardy eur. "Beru to jako ocenění práce, kterou jsme za posledních několik měsíců udělali," uvedl ministr Ondřej Liška.

Peníze pomohou České republice vybudovat badatelská centra vybavená nejmodernějšími technologiemi. V konečném důsledku by evropské finance měly posílit globální konkurenceschopnost České republiky a přispět k jejímu hospodářskému růstu.

Miliardy korun by měly být investovány především do šestice projektů nových výzkumných center. S jejich doporučením pomohl ministerstvu nezávislý mezinárodní expertní tým.

Výběr podpořených projektů provázely spory

MŠMT se i přesto stalo terčem kritiky. Například Akademie věd ČR se ohradila proti způsobu přípravy a výběru velkých projektů nad 50 milionů eur. Podle akademiků byla příprava Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace doprovázena nedostatečnou komunikací a neprůhlednými kroky ze strany ministerských pracovníků, především vrchního ředitele Jana Vituly.

Poslanec Ivan Ohlídal (ČSSD) dokonce obvinil MŠMT ze zkreslování výsledků mezinárodního hodnocení panelu předních nezávislých expertů. Poslanec Ohlídal i členové akademie věd byli zejména zaskočeni vyřazením projektu Středoevropské synchrotronové laboratoře CESLAB ze seznamu podpořených projektů.

CESLAB, připravovaný jihomoravskými ústavy Akademie věd, patřil podle svých zastánců mezi nejlépe připravené projekty. Časová náročnost vybudování centra a jeho financování téměř výlučně z domácích zdrojů však nakonec sehrály klíčovou roli při vyřazení synchrotronové laboratoře ze seznamu podpořených projektů.

Šestice výzkumných projektů doporučená ministerstvem
ELITPALS má za cíl vybudovat v ČR nový typ laseru, který dosud v dané kvalitě na světě neexistuje. Realizace projektu ELITPALS v ČR představuje jedinečnou příležitost postavit ČR na mapu evropského výzkumu v oblasti laserové fyziky. Projekt má potenciálně významné vazby na náš optický a elektronický průmysl. Předkládá Akademie věd České republiky (AV ČR).
BIOCEV ve Vestci u Prahy se má stát centrem funkční genomiky s celostátní působností. Předkládá Akademie věd ČR.
IT4Innovations má za cíl vybudovat v Ostravě superpočítačové centrum a současně vytvořit výzkumný tým zaměřený na aplikovanou informatiku a výpočetní technologie (computing).
Centrum pro výzkum energetického využití litosféry (CVEVL) je zaměřen na výzkum možností energetického využití geotermální energie litosféry. Realizace tohoto projektu by podle hodnotitelů měla vést k významným celospolečenským přínosům a mohla by ČR postavit mezi čelné státy, které usilují o ekonomické využití tohoto druhu energie.
CEITEC má za cíl integrovat nejkvalitnější výzkumné kapacity v oblasti materiálového výzkumu a výzkumu o živé přírodě (life science) z několika vysokých škol a ústavů AV ČR v Brně.
Projekt Udržitelná energetika se týká posílení výzkumné kapacity v oblasti energetiky, zejména jaderné. Jeho předkladatelem je konsorcium týmů z Ústavu jaderného výzkumu Řež a Škoda výzkum s.r.o. Plzeň.Zdroj: MŠMT

Reklama

Výběr článků

Načítám