Hlavní obsah

Univerzitní bratrstva jsou v USA tradicí již více než 160 let

Novinky, Markéta Dolejšová, Scio
PRAHA

Univerzitní bratrstva sdružující vybrané vysokoškolské studenty jsou dnes již typickým znakem především amerických, ale i kanadských či britských univerzit. Tyto spolky fungují na základě složení jakéhosi přijímacího rituálu a dodržování základních hodnot, jako jsou například věrnost, jednota, vzdělanost, dovednost a čestnost.

Článek

Tato univerzitní bratrstva, která jsou v Čechách známa především z mnoha teenagerských seriálů, jsou chápána jako sociální organizace, jejichž hlavním cílem je vzájemná pomoc mezi členy. Nejstarší zámořské bratrstvo, Phi Beta Kappa, bylo založeno v roce 1776.

K dalším až v první polovině 19. století vznikajícím a dodnes známým spolkům se řadí například Kappa Alpha, Sigma Phi, Alpha Delta Phi, Psi Upsilon, nebo Delta Kappa Epsilon, přezdívaný též “Deke”.

Posledně jmenované bratrstvo bylo založeno v roce 1844, a to na Univerzitě Yale v Michiganu a během své historie pod svými křídly sdružovalo mnoho dnes již známých osobností. Svůj prezidentský um si zde v druhé polovině šedesátých let jakožto prezident bratrstva nacvičoval například George Bush.

V Čechách bratrstva nemají tradici

Typickými znaky těchto bratrstev jsou kromě přijímacího rituálu především tajné schůze, klubové heslo, specifické podávání rukou, nebo oblečení s oficiálním znakem.

Bratrstva mohou být čistě mužská, smíšená, ale též ryze ženská. Prvním dosud existujícím “ženským bratrstvem” (v originále “sorority”) je v roce 1851 založené Alpha Delta Pi.

V Čechách univerzitní bratrstva tradici nemají, existují zde samozřejmě mnohé studentské spolky, ty se však svou jednotou a sounáležitostí svým americkým kolegům příliš nepodobají. Možná i na tuzemských univerzitách však v budoucnu vzniknou bratrstva podobná těm zámořským. Kdo ví?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám