Hlavní obsah

Hraní deskových her napomáhá rozvoji logického myšlení

Novinky, scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přejete si, aby vaše dítě rozvíjelo logické myšlení? Aby dokázalo přemýšlet v souvislostech a zároveň se u toho bavilo? Chcete v dítěti podporovat komunikační dovednosti? Hrajte s ním deskové hry nebo ho zaveďte do některého z herních klubů.

Článek

Deskové hry mají, jak dokazují archeologické nálezy, takřka pětitisíciletou historii, starověké hry měly často podobu hry Mlýn. Do Evropy se hry dostaly především díky křižáckým výpravám, a ačkoliv byly v mnoha zemích v období středověku zakazovány, svou popularitu si stále udržovaly.

Nesporné kvality v nich viděl také Jan Amos Komenský – mezi ostatními hrami si u něj výjimečného postavení vydobyly šachy a vrhcáby. Heslo Škola hrou se tak zdárně naplňuje.

Všichni hárči jsou si rovni

Deskové hry mimo zábavy mají také další pozitivum - boří bariéry. Nezáleží na tom, jakého jste věku, náboženství, rasy, či fyzické kondice, záleží pouze na tom, jak vám to myslí, jak dokážete kombinovat. Není výjimkou, že desetileté dítě hravě „přehraje“ své dospělé soupeře.

Nutnost vzájemné bezprostřední komunikace je hlavním důvodem, proč odborníci schvalují deskové hry oproti jejich počítačové obdobě. Hry rozvíjejí komunikativní schopnosti, prostorovou představivost, slovní zásobu. Využívají se k výuce cizích jazyků, strategie, logiky. Mnohé hry podporují procvičování početních operací i finanční gramotnost.

V dnešní době jsou deskové hry na razantním vzestupu. V obchodech se můžete setkat s mnoha variacemi strategických nebo závodivých her, velmi často v atraktivním designu. Hráči se sdružují v klubech přátel deskových her – a zdaleka nejde jen o děti školou povinné.

Organizují se speciální turnaje k jednotlivým hrám a dokonce celé mezinárodní herní olympiády. Síť klubů deskových her buduje také organizace Mensa ve spolupráci a za podpory Institutu dětí a mládeže MŠMT. Máte-li chuť založit herní klub ve vašem městě, škole či školním klubu, můžete požádat o podporu. Hledáte-li nejbližší oficiální klub deskových her, zkuste to na příslušných webových stránkách.

Chcete si zasoutěžit?

Na přelomu září a října se v Praze uskuteční mezinárodní festival deskových her Deskohraní 2008. Organizátoři připravují akce pro školní kolektivy, soutěže pro začátečníky i mistrovské turnaje s mezinárodní účastí.

Lahůdkou pro skalní hráče je Mistrovství světa v GIPF projektu. Do souboru GIPF her patří hry Gipf, Tzaar, Zertz, Dvonn, Yinsh a Punct. Všechny vyjmenované hry jsou pro dva hráče. Jejich tvůrcem je Kris Burm, který se bude na organizaci turnaje osobně podílet.

Na Deskohraní bude probíhat celkem 115 turnajů v mnoha deskových hrách, kromě výše zmíněných jsou to například rozšířenější hry pro více hráčů Carcassonne, Bang!, Dostihy a sázky, Halali!, Osadníci z Katanu, Scrabble nebo Go.

Dalším turnajovým kláním je akce pořádaná Českou pedagogickou komorou – Mistrovství ČR v deskových hrách. V současné době probíhají po celé republice krajská kola, finále se uskuteční na konci listopadu v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám