Hlavní obsah

Mají smysl stipendia pro učně?

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Relativně vysoký počet studentů na školách s maturitní zkouškou, zejména na obchodních akademiích a gymnáziích, na úkor řemeslných oborů začíná způsobovat problémy na trhu práce. Řadě firem chybí vyučení řemeslníci. Řešením by údajně mohlo být zvýšení prestiže řemesel či učňovské "kapesné" od státu nebo od krajů.

Článek

Podle údajů Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV) souvisel úbytek absolventů na školách středního vzdělání ukončených výučním listem v letech 1998 až 2000 především s útlumem hornictví, hutnictví, průmyslu a zemědělství, a naopak s postupným rozvojem sektoru služeb. Vzhledem k dostatku kvalifikovaných pracovních sil se v tomto období projevoval nižší zájem o absolventy učebních oborů.

Počty vyučených absolventů po roce 2000 však ani zdaleka nedosahují počtů běžných v devadesátých letech minulého století. Vliv má samozřejmě více faktorů. Kromě klesajících počtů dětí v populačních ročnících a restrukturalizace některých odvětví se v úbytku absolventů učebních oborů promítl i rostoucí zájem o vzdělání v oborech s maturitní zkouškou. Při celkově nižším počtu žáků a následně absolventů středního vzdělání je patrný poměrně strmý nárůst podílu absolventů s maturitou, zejména ekonomických oborů a oborů v oblasti služeb.

Stav se již stabilizoval

Poslední dobou se poměr mezi žáky v učebních a maturitních oborech ustálil. Někde se dokonce daří zvětšovat počet žáků v řemeslných oborech. Například na SOU Třemošnice studovalo v roce 2006 jen 206 učňů, v roce 2007 jich bylo již 224 a letos o dalších 17 více.

„Každoročně otvíráme jednu třídu učebních oborů. U strojírenských oborů je zájem způsoben i díky firmám, které nabízejí žákům uplatnění a stipendia. Zájem je však stabilně nízký, což je dáno nízkou prestiží řemesel. Práce v kanceláři má vyšší společenský kredit,“ říká RNDr. Jana Sýkorová, ředitelka školy. Přitom v současné době jen v okrese Chrudim hledá 8 firem nástrojaře, 12 obráběče kovů, 35 zámečníky a 8 podniků potřebuje truhláře.

"Reálným řešením situace je zvýšení prestiže například "kapesným" od prvního ročníku. Poskytovat by ho mohlo třeba ministerstvo školství nebo zřizovatel. Sami těmto studentům z vlastních zdrojů dáváme například pracovní oděv,“ zamýšlí se ředitelka školy nad východiskem z nepříznivé situace. Se stipendii pro učně vstupuje do předvolební kampaně k blížícím se krajským volbám také současný hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

Reklama

Výběr článků

Načítám