Hlavní obsah

Matematicko-fyzikální fakulta pořádá v Praze Jeden den s fyzikou

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Specializovaný den plný přednášek, exkurzí, experimentů, kde nechybí ani prohlídka špičkových přístrojů na vědeckých pracovištích. Takový bude blížící se, letos již třináctý ročník tradiční akce Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF) určené široké veřejnosti. Zájemci mohou Jeden den s fyzikou navštívit v pondělí 29. září.

Článek

"MFF se rozhodla tento den plný experimentů a přednášek pořádat 29. září 2008 jako součást oslav k stému výročí zahájení pravidelné výuky fyziky na českém Fysikálním ústavu Karlo-Ferdinandovy univerzity“, uvádí fakulta ve svém tiskovém prohlášení.

Jeden den s fyzikou je tak přichystán na začátek týdne, kdy se uskuteční vzpomínková slavnost na začátky Fysikálního ústavu, prof. Čeňka Strouhala, zakladatele a představitele české fyziky na konci 19. a počátku 20. století, který se podstatnou měrou zasloužil o vybudování Fysikálního ústavu, ale také na profesora Viktora Trkala, jehož jméno ponese posluchárna M2 v budově děkanátu MFF.

Oslavy budou dvoudenní

Oslavy ke stému výročí Fysikálního ústavu a výuky fyziky na Univerzitě Karlově, tehdejší Karlo - Ferdinandově univerzitě, jsou koncipovány jako dvoudenní. V pondělí proběhne pro střední školy, studenty, žáky a učitele i veřejnost již zmiňovaný Jeden den s fyzikou. V úterý se pak uskuteční Slavnostní seminář s odpolední inaugurací posluchárny profesora Viktora Trkala, který je určený zejména pro spolupracující VŠ, fakulty, partnerské instituce a akademickou obec i kolegy z AV ČR, studenty MFF, odbornou veřejnost nebo zaměstnance fakulty. Slavnost uzavře přátelské setkání pracovníků a přátel MFF pod širým nebem.

Očekávají se stovky zájemců

„Předpokládáme, že účast zůstane obdobná jako v posledních letech. Odhadem tedy 400 až 500 návštěvníků, zejména studentů středních škol z celé ČR,“ uvedla za organizátory Alena Havlíčková, vedoucí oddělení pro vnější vztahy a propagaci MFF. Jeden den s fyzikou se letos uskuteční jak v historických budovách MFF na Karlově, tak i v areálu MFF v Tróji. Další den s fyzikou budou moci zájemci prožít již 5. února 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám