Hlavní obsah

Noc vědců představí badatele jako obyčejného člověka

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ/PRAHA

Více než dvě stovky měst po celé Evropě se v pátek 26. září zapojí do projektu Noc vědců. Do akce, jejímž cílem je popularizovat vědu a bořit mýty o vědcích coby podivínech, se zapojí i několik českých měst.

Článek

Akce je podporovaná iniciativou Evropské komise Researchers in Europe. Noc vědců má představit široké veřejnosti badatele jako obyčejného člověka. Vědci se v průběhu večera a noci účastní kulturních produkcí a spolu s návštěvníky provádějí zábavné pokusy a pozorování. Návštěvníci se setkají například i s vědci v rolích hudebníků.

V Česku se uskuteční Noc vědců již počtvrté. Národním koordinátorem evropského projektu bude tentokrát město Plzeň. Ústřední motto akce zní "Researchers are among us – Vědci jsou mezi námi".

Součástí letošní Noci vědců je fotografická soutěž na téma „Portrét vědce/vědců“. Soutěžící dostali za úkol fotograficky ztvárnit, jak podle jejich představ vypadá vědec.

"Pokud jste si mysleli, že věda se točí jen kolem bílých plášťů a zkumavek, zamyslete se znovu! Vědci, stejně jako všichni ostatní lidé, přicházejí z rozdílných prostředí, mají různorodé zájmy a usilují o naplnění nejrůznějších osobních snů," stojí v upoutávce na webových stránkách projektu www.noc-vedcu.cz.

Noc vědců od Úpice po Prahu

Do projektu se zapojí například planetária v Brně, Praze a Ondřejově nebo plzeňské science centrum Techmania. Výčet všech českých měst, kde proběhne Noc vědců, je ovšem mnohem obsáhlejší.

Na zábavné pokusy se mohou těšit i návštěvníci v Rokycanech, Úpici, Hradci Králové, Karlových Varech, Českých Budějovicích, Ostravě, Prostějově, Slaném, Uherském Brodě, Valašském Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vsetíně, Sedlčanech, Vlašimi, Parbubicích, Zlíně a Žebráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám