Hlavní obsah

CERMAT získá z evropských fondů stovky miliónů

Novinky, bob, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo školství pořádalo 8. září veřejnou diskusi na téma projektové záměry MŠMT v rámci operačního programu Vzdělávání a konkurenceschopnost. Diskuse měla seznámit zájemce s hlavními projektovými záměry, které se přímo týkají reformy maturitní zkoušky a které řídí státní organizace Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání.

Článek

V rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost financovaného z Evropských strukturálních fondů (ESF) mají v období let 2007 - 2013 přitéct do českého školství desítky miliard korun. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy postupně spouští a zveřejňuje projektové záměry, v rámci nichž by měly být investovány peníze ve schválených projektech.

Zhruba 550 miliónů korun z této finanční vlny akumuluje ministerstvem řízená státní organizace Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) na realizaci projektů Alfa, Beta a Gama, projekty, které se týkají zavedení státní maturity.

Na diskusi pořádané ministerstvem školství se očekávalo, že pracovníci centra zdůvodní a obhájí, proč požadují na svou činnost, která za předešlých osm let stála daňové poplatníky již bezmála 300 miliónů korun, další nemalé finanční prostředky.

Příprava se totiž setkala s mnoha komplikacemi jak z důvodu nejasného zadání ministerstva školství, tak z důvodu řady chyb, kterých se CERMAT dopustil. Pojetí ani průběh diskuse však rozporuplný dojem z představovaných projektů příliš nezvrátily.

Organizátoři se soustředili zejména na samotnou státní maturitu, nikoliv na projekty, nebo zdůvodnění nákladů. Samotná diskuze byla velmi obtížná, jelikož materiály, které centrum zájemcům poskytlo, byly neúplné a mnohdy i s chybnými údaji.

Anotace projektů na webových stránkách MŠMT

Za získané peníze bude v řadě dílčích aktivit CERMAT pouze jakýmsi investorem, který bude za prostředky ESF (z Evropských sociálních fondů) nakupovat služby od jiných dodavatelů, protože podle slov ředitele Pavla Zeleného: „Na taková monstra nemá CERMAT dostatečné kapacity.“

Jisté je, že například v dílčím projektu pilotáže státní maturity rok před jejím plánovaným spuštěním, v tzv. maturitní generálce, která má stát téměř 140 miliónů korun, bude více než 60 miliónů utraceno za nákup služeb od jiných dodavatelů.

Jaká bude kontrola toho, že takto nakoupené služby nebudou předražené, nebylo, stejně jako v případě nákladů na produkci samotného centra, nijak upřesněno.

Výběr článků

Načítám