Hlavní obsah

Letos poprvé více prvňáčků

Novinky, Jiří Simonides, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na tiskové konferenci konané k začátku školního roku připomenul ministr školství Ondřej Liška nové změny, které české školství čekají. Je to například zavedení tří přihlášek na střední školu, pokračování školské reformy, nárůst počtu žáků základních škol. Ke slovu přišly i státní maturity a také možnosti čerpat prostředky z evropských fondů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Školák

Článek

„Je to moje první zahájení školního roku v čele resortu a doufám, že za rok v červnu budu mít se svými kolegy důvod k pozitivní bilanci,“ řekl Liška.

Za nejdůležitější proces, který se v současnosti odehrává v rámci vzdělávacího systému, označil Liška kurikulární reformu. „Letos se podle školních vzdělávacích programů začnou učit další děti přicházející do prvních a šestých ročníků základních škol a prvních ročníků osmiletých gymnázií. Ty, co začínaly loni, samozřejmě pokračují dál, takže na základě rámcových vzdělávacích programů se učí čím dál více dětí. Už příští rok navíc přejdou na nově vytvořené školní vzdělávací programy gymnázia a některé odborné školy,“ připomněl ministr.

Letos poprvé budou moci také žáci základních škol podávat tři přihlášky na střední školu. Tuto změnu určitě rodiče a děti uvítají. Mění se tím úprava, kterou za vlády ČSSD zavedla krátce před svým odchodem ministryně Petra Buzková. V prvním kole přijímacích zkoušek mohli žáci podat jedinou přihlášku na střední školu. To mnohé děti a jejich rodiče nutilo, aby sázeli více na jistotu, a tedy zvolili raději méně náročný typ školy, přestože dítě mělo reálné šance uspět v přijímacím řízení například na gymnázium.

Možnost jediné volby ale vyhovovala o to více odborným učilištím či středním odborným školám, které tradičně nemají v přijímacím řízení převis poptávky. Nová úprava v podání mistra Lišky tedy těmto školám z hlediska poštu uchazečů zřejmě neprospěje. Střední školy bez rozdílu se také obávají zvýšených administrativních nároků a možných zmatků způsobených nejistotou, na kterou školu se nakonec uchazeči zapíší.

Počet žáků a studentů na českých školách byl ostatně další bod tiskové konference. Množství nově přijatých studentů na vysokých školách se zvyšuje, ale celkově počet žáků a studentů na českých školách klesá. Na učilištích to bylo za posledních deset let dokonce o téměř 17 tisíc učňů. Počty přijatých na středních školách s maturitou a na gymnáziích se za deset let zvýšily o 2%, tedy přibližně o 5 tisíc středoškoláků a 2 tisíce gymnazistů.

V horizontu deseti let počet uchazečů měl vzrůst, a to díky porodnosti, která se v ČR v minulých letech zvýšila. Poprvé se vyšší porodnost projeví už letos, a to v počtu přijatých žáků do 1. tříd základních škol, kterých oproti minulým pěti ročníkům přibyly přibližně 4 tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám