Hlavní obsah

Jednotné státní maturity již v roce 2010, radikálně se mění zkouška z češtiny

Novinky, Martin Singer, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již za dva roky odstartuje na všech školách jednotná státní maturita, kterou po nejisté situaci zapříčiněné zejména několika protesty studentů v minulosti nedávno zákonodárci schválili. A právě zkouška z českého jazyka, která je její součástí, se radikálně změní.

Článek

Zatímco dříve se maturanti učili nazpaměť dějiny literatury a desítky jmen autorů a jejich děl, nyní má být kladen důraz na jiné aspekty - v ústní části bude nezbytné prokázat, že student rozumí především textu a úryvkům literárních děl.

Některé povinnosti se ale nezmění. Jednou z nich je předložení seznamu literárních děl, která budoucí maturant za dobu svého studia na střední škole přečetl. Termín bude jednotný – do konce března. Povinností bude minimální počet titulů, který je stanoven na dvacet. Aby se co nejvíce zamezilo stahování obsahu děl z internetu či opisování od spolužáků, bude maturitní komise zkoušet i ze znalostí uvedených knih.

Toto ověření bude probíhat tak, že k patnáctiminutové přípravě dostane maturant speciální pracovní list, na kterém bude jeden úryvek z knihy, jejichž seznam předtím předložil, a také jeden odborně zaměřený text.

Tak jako dosud, bude ústní zkoušce z češtiny předcházet písemná část, kterou byla, je a bude slohová práce. Dříve volila kompletně témata škola, za dva roky bude pevně stanovený počet témat, kterých bude deset a určí je ministerstvo školství.

Jako dosud si sám student určí jedno, které však bude muset zpracovat pouze během hodiny. Novinkou ale je didaktický test prověřující znalosti pravopisu, na nějž bude stejný časový limit jako na slohovou práci.

Obstojí maturita?

Už nyní se však objevují negativní názory, že maturity jsou pouze „berličkou“ vlády, která chce vysoké procento obyvatelstva s maturitou a která tvrdí, že konkrétně státní maturitu z českého jazyka by měl zvládnout žák 9. třídy základní školy. Podle mezinárodního průzkumu PISA má Česká republika vyšší procento obyvatel s maturitou než mnohý „západní“ stát, ovšem značně pokulhává v počtu vysokoškolsky vzdělaných.

CERMAT, instituce řízená ministerstvem, která státní maturitu připravuje již řadu let, má ještě několik měsíců na doladění testů. Na jaře nadcházejícího školního roku by je měla prověřit tzv. maturita nanečisto, která v roce 2007, rok před původně plánovaným spuštěním státní maturity, skončila fiaskem. Podle současného vedení CERMAT se však již situace nebude opakovat a maturity, které se mají konat pár dní před plánovanými volbami v roce 2010, prý proběhnou v pořádku.

Reklama

Související články

Jak na maturitní písemku z češtiny

Lehko se řekne, těžko se udělá, zvláště u písemné maturitní práce z českého jazyka, která je do jisté míry dána schopností psaného projevu, tvůrčího nadání...

Státní maturita definitivně prošla

Už nic nebrání tomu, aby ve školním roce 2009/2010 skládali první čeští středoškoláci státní maturitu. Novelu školského zákona, jejímž obsahem je právě...

Výběr článků

Načítám