Hlavní obsah

Studenti ze 37 zemí trávili léto s češtinou

Novinky, Scio
PRAHA

52. běh Letní školy slovanských studií, tradiční akce organizované Ústavem bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, dospěl ke svému konci. Smyslem každoročně pořádané školy slovanských studií je prohlubovat znalosti zahraničních zájemců o studium českého jazyka a českých reálií.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Letní školy slovanských studií se účastnili zájemci o češtinu z celého světa

Článek

Letní školy se letos zúčastnilo 181 posluchačů ze 37 zemí. Na základě úrovně jazykových znalostí byli rozděleni do čtyř skupin. Nejpokročilejší češtináři absolvovali i speciální jazykové a literárně zaměřené semináře nebo seminář o českých reáliích. Mezi přednášejícími byli lektoři z Univerzity Karlovy i hostující profesoři ze zahraničních univerzit.

"Znalosti posluchačů byly prohlubovány rovněž individuálními konzultacemi a dále pomocí při sběru materiálu a koncipování některých disertačních prací z oboru bohemistiky jazykovědné, literárněvědné i historické. Zvláště nás těší, že vcelku příznivě byla přijata jazyková výuka v kursech pro začátečníky a mírně pokročilé, neboť právě mladé kolegy a kolegyně chceme pro systematičtější studium češtiny získat," zhodnotili 52. běh Letní školy slovanských studií jeho organizátoři.

Pro účastníky byl připraven také kulturní a společenský program. Kromě Prahy navštívili i další zajímavá místa v České republice a zavítali i na koncerty interpretů světových kvalit.

Zahraničním studentům zahrál například soubor Musica bellissima ve Velké aule pražského Karolina nebo Stamicovo kvarteto v sále Martinů Hudební fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám