Hlavní obsah

Víte už, kde při studiích složíte hlavu?

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio
PRAHA

Začátek nového semestru se blíží, a tak pokud studujete v jiném městě a ještě nemáte zařízené ubytování, je už skutečně načase začít se tím zabývat. Přes den se můžete vyspat na přednáškách, ale co v noci?

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jste-li studenty pražské Univerzity Karlovy, můžete se od 17. 8. opět ucházet o ubytování na koleji v ubytovacích kancelářích příslušných kolejí. Ubytovatelky vám poskytnout informace o volných kapacitách. Od 21. 8. se po volných pokojích můžete podívat sami na stránkách https://www.is.cuni.cz/koleje/kapacita/.

O ubytování na kolejích Univerzity Karlovy mohou žádat i studenti jiných VŠ, studující v českém studijním programu. Ubytován může být například také nestudující osobní asistent resp. průvodce studenta se ZTP či ZTP-P nebo nestudující partner ubytovaný společně se studentem a dítětem v manželské koleji - na základě předložení oddacího listu nebo čestného prohlášení o spolužití partnerů.

Ceny se liší

Ceny kolejného se v případě Univerzity Karlovy pohybují přibližně od 1300 do 5500 Kč za měsíc podle konkrétní koleje (mezi kterými se ceny velmi liší) a pokoje. Ty se liší počtem lůžek a sociálním zařízením.

Pro srovnání mezi různými školami: Za jednolůžkový pokoj na koleji Jednota zaplatíte přibližně 141 Kč/den, za pětilůžkový 68 Kč/den. Na koleji Větrník je to 94 Kč/den u jednolůžkového a 45 Kč/den u pětilůžkového. Na kolejích VŠE v Praze stojí jednolůžkový pokoj kolem 90 Kč/den, čtyřlůžkový kolem 50 Kč/den.

Univerzita Tomáš Bati ve Zlíně nabízí jednolůžkový pokoj na Antonínově koleji přibližně za 84 Kč/den, třílůžkový pak za 69 Kč/den. V Brně na koleji Tvrdého Masarykovy univerzity se můžete ubytovat v jednolůžkovém pokoji za 88 Kč/den, v pětilůžkovém pak za 41 Kč/den. Tyto negarantované údaje pocházejí ze stránek www.kolej.cz.

Pokud se vám nepodaří kolej získat standardní cestou, můžete například využít stránek www.kolej.cz, kde se zdarma inzerují nabídky pokojů, poptávky po nich a také návrhy na výměnu koleje.

Neuspějete-li ani tak, nebo vůbec na koleji bydlet nechcete, můžete si nalézt podnájem. Na různých studentských serverech naleznete nabídky na pronájem pokojů studentům či inzeráty samotných studentů, kteří hledají spolubydlící. Když budete mít štěstí, můžete se takto ubytovat levněji než na koleji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám