Hlavní obsah

Mezinárodní fyzikální olympiáda přinesla úspěch českých zástupců

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HANOJ

Vietnamská metropole Hanoj hostila koncem července Mezinárodní fyzikální olympiádu. Soutěže určené středoškolským studentům se zúčastnila i česká delegace, která dosáhla skvělých výsledků. Ze 39. fyzikální olympiády si čeští zástupci odvezli dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Článek

Na mezinárodní olympiádě zastupovali Českou republiku nejúspěšnější řešitelé celostátního kola. Delegaci, která přivezla nejen tři medaile, ale i dvě čestná uznání vedl profesor Bohumil Vybíral a doktor Jan Kříž z Univerzity Hradec Králové.

Zlato vybojoval za českou výpravu Jan Hermann z Gymnázia Český Krumlov a Dalimil Mazáč z Gymnázia J. Keplera v Praze. Stříbrem se může pochlubit Lukáš Ledvina z Prvního českého gymnázia v Karlových Varech. Česká republika dosáhla nejlepšího výsledku ze zemí Evropské unie, v celkovém neoficiálním pořadí, kterému dominovaly především asijské země, skončila jedenáctá.

Úkolem účastníků fyzikální olympiády bylo vyřešení tří náročných teoretických problémů z oblasti fyziky a rozsáhlé experimentální úlohy. Absolutního vítězství dosáhl Číňan Longzhi Tan, mezi dívkami dominovala Rumunka Andrada Ianus. Celkem bylo uděleno 171 medailí a 87 čestných uznání.

Soutěžily téměř čtyři stovky studentů

Vietnam hostil fyzikální olympiádu vůbec poprvé, příští ročník by se měl uskutečnit v Mexiku. Na našem území se olympiáda konala již dvakrát, a to v letech 1969 v Brně a 1977 v Hradci Králové.

V roce 1967 patřilo tehdejší Československo mezi tři zakládající země mezinárodní soutěže talentovaných fyziků. Letos už na olympiádě soupeřilo 376 studentů z 81 států.

Více informací o letošním ročníku Mezinárodní fyzikální olympiády naleznete na stránkách Univerzity Hradec Králové nebo v angličtině na oficiálních stránkách olympiády ve Vietnamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám