Hlavní obsah

Fanoušci Wikipedie uspořádali setkání v egyptské Alexandrii

Novinky, Scio, New York Times, Corriere della Sera
ALEXANDRIE

V minulém týdnu se v egyptské Alexandrii sešlo 600 nadšenců, které spojuje otevřená internetová encyklopedie Wikipedia. Na mezinárodní konferenci s názvem Wikimania 2008 přijeli diskutovat administrátoři, přispěvatelé nebo prostí fandové projektu, který zahájil svoji činnost v roce 2001.

Článek

Konference v Alexandrii byla již čtvrtou hromadnou sešlostí příznivců proslulé celosvětové volné encyklopedie. Příští setkání "wikimaniaků" se uskuteční v argentinské metropoli Buenos Aires v srpnu příštího roku.

Účastníci letošní konference se sešli na půdě Alexandrijské knihovny, která byla otevřena v roce 2002. Monumentální stavba má navázat na tradici slavné Alexandrijské knihovny, která zde stála v období starověku a byla symbolem vzdělanosti a vědy.

V hostitelské zemi letošní konference - v Egyptě a vůbec celém arabském světě se zatím Wikipedia netěší takové popularitě, jako například v Evropě či Severní Americe. Přestože je arabština oficiálním jazykem ve 25 zemích, zmiňovaná encyklopedie obsahuje pouze 64 tisíc článků. Například anglická verze oproti tomu nabízí dva a půl miliónu článků.

I tak arabština zaznamenala na Wikipedii v posledních letech značný pokrok. "Když jsem před třemi roky s arabskou Wikipedií začínal, byla tam jen dva nebo tři Egypťané. A článků bylo méně než tisíc," vzpomíná dvaadvacetiletý přispěvatel Mohamed Ibrahim, jenž se podílel na organizaci červencové konference.

Odradí přísnější pravidla stávající přispěvatele?

Šest set wikipedistů ze 47 zemí na třídenním setkání diskutovalo především o tom, jak bude svět nakládat s volnými informacemi při využití nejmodernějších technologií. Právě spojení volně dostupných informací a moderních technologií Wikipedia ztělesňuje.

Účastníci Wikimanie 2008 se zabývali hlavně otázkou, jak by se Wikipedia měla bránit vandalům a přispěvatelům, kteří přicházejí encyklopedii "obohatit" se zlým úmyslem.

Zdá se, že na Wikipedii budou do budoucna zveřejňovány články i dílčí úpravy až poté, co projdou kontrolou odpovědného editora. Tímto principem se již řídí například německá verze proslulé online encyklopedie. Ostatní jazykové verze ale umožňují administrátorům odstranit či upravit závadný obsah až zpětně.

Existují ovšem určité obavy, že zpřísnění pravidel odláká část přispěvatelů. Někteří si oblíbili Wikipedii právě pro její téměř anarchistický charakter.

Reklama

Výběr článků

Načítám