Hlavní obsah

Britská univerzita se omluvila za titul udělený dalajlámovi

Novinky, Scio, Guardian
PEKING/LONDÝN

Tibetský duchovní vůdce dalajláma Tändzin Gjamccho obdržel během své návštěvy na britských ostrovech čestný doktorát na London Metropolitan University. Škola byla poté podrobena kritice čínskými sdělovacími prostředky. Z toho důvodu se rozhodla představitelům nejlidnatější země světa prostřednictvím svého prorektora omluvit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Čína nelibě nese, když je dalajláma na Západě považován za hrdinu.

Článek

London Metropolitan University udělila Tändzinu Gjamcchovi čestný doktorát za prosazování míru po celém světa a za inspirující duchovní vůdcovství. Poté, co se čínská média pustila do ostré kritiky univerzity, rozhodl se prorektor školy Brian Roper, že je zapotřebí vyjádřit nad tímto aktem politování. Představitelům čínského velvyslanectví se omluvil.

Tím ale rozlítil početnou skupinu zastánců svobodného Tibetu. Rozhořčení Dalajlámovi příznivci vyzývají na internetu k bojkotu univerzity. Norman Baker, prezident britské Tibet Society, dokonce zpochybnil autonomii vysoké školy.

Jde o peníze?

"Pojem akademické svobody je omezen financemi," uvedl Baker. Narazil tak na skutečnost, že London Metropolitan University je svými příjmy značně závislá na přílivu čínských studentů. Z osmi tisíc zahraničních studentů vysoké školy pochází přes 400 z nejlidnatější země světa.

Číňané přitom platí za studium na univerzitě vysoké poplatky. Ze 240 tisíc studentů ze zemí mimo Evropskou unii, studuje na britských univerzitách v celkovém součtu dokonce 50 tisíc vesměs mladých lidí ze země na Dalném východě.

Dalajláma, tibetský duchovní vůdce, byl před 49 lety po neúspěšném protičínském povstání, donucen odejít do indického exilu. Čína potlačuje jakékoliv snahy o nezávislost Tibetu a nelibě sleduje dalajlámovy aktivity po celém světě, zvláště v zemích, kde se mu dostává značné podpory. V roce 1989 byl Tändzin Gjamccho oceněn Nobelovou cenou míru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám