Hlavní obsah

Nulté ročníky jsou přípravkou na vysokoškolské studium

Novinky, Markéta Dolejšová, Scio
PRAHA

Pokud jste letos neuspěli u přijímaček, nezoufejte. Právě pro vás jsou totiž každoročně otevírány tzv. nulté ročníky, tedy jakási přípravka před nástupem do samotného studia. Cílem nultých ročníků je co nejlépe studenty připravit na přijímací zkoušky a dodat jim potřebnou odvahu a sebevědomí.

Článek

Úspěšnost jejich absolventů je přitom značná – studenti, kteří absolvují přípravné kurzy, mají u přijímacích zkoušek v průměru třikrát větší úspěšnost než ostatní uchazeči.

Nulté ročníky však nejsou určeny pouze neúspěšným uchazečům o studium na vysoké škole, ale i studentům nižších ročníků středních škol, kteří se na přijímačky teprve chystají a chtějí se svědomitě připravit. Do kurzů se ale může přihlásit prakticky kdokoliv, kdo má chuť se dozvědět něco nového.

Kurzy od září až do května

Nejčastěji jsou tyto přípravné kurzy otevírány v září nebo v říjnu, ukončovány jsou pak v květnu, kdy na většině vysokých škol začíná každoroční série přijímacích zkoušek. Intenzita výuky se v jednotlivých kurzech liší - kratší kurzy nabízejí celkových 100 vyučovacích hodin, delší pak až 500 hodin výuky. Od intenzity kurzů se odvíjí i jejich cena - setkat se můžete s kurzy za pět tisíc, stejně tak ale i za dvacet tisíc korun.

Náplní studia je v rámci přípravy na přijímací zkoušky, mimo jiné i stručné opakování učiva střední školy, vztahující se k danému oboru nebo nácvik několika přijímacích testů „nanečisto“. Největší zájem je o přípravu na lékařské fakulty, oblíbené jsou též nulté ročníky zaměřené na studium práva, psychologie, pedagogiky nebo ekonomických, humanitních a filosofických oborů.

Lektory jsou odborníci z dané oblasti, což zaručuje kvalitu přípravy. Po absolvování kurzu studenti obdrží závěrečný certifikát o jeho absolvování a s klidným svědomím mohou směle vyrazit k přijímacím zkouškám. Širokou škálu nultých ročníků nabízí například vzdělávací agentury Tutor, Amos nebo AZ Smart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám