Hlavní obsah

V počtu obdržených přihlášek zvítězila na Slovensku filozofická fakulta v Nitře

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Největšímu zájmu se u slovenských uchazečů těší Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře. Podle slovenského Ústavu informácií a prognóz školstva obdržela zmiňovaná fakulta v tomto školním roce téměř 4 900 přihlášek.

Článek

I u nás podávají studenti obecně nejvíce přihlášek na filozofické fakulty nebo na fakulty společenskovědního zaměření.

V pořadí nejžádanějších slovenských fakult následuje Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislavě (3 600 přihlášek), Fakulta manažmentu Prešovské univerzity v Prešově (3 200 přihlášek) a Přírodovědecká fakulta UK v Bratislavě (3 000 přihlášek). V desítce nejžádanějších fakult dominují fakulty z metropole. Bratislava je zde zastoupena hned pětkrát.

Největší konkurenci čelí uchazeči o studium na Akadémii Policajného zboru v Bratislavě, kde se na 110 volných míst hlásí 1 625 uchazečů.

Slováci mají v oblibě i vysoké školy v Česku

Nemalá část slovenských uchazečů nakonec nastoupí ke studiu na českých fakultách. Vybízí je k tomu příznivé podmínky.

Chce-li na české vysoké škole studovat student ze zahraničí a nechce-li platit statisíce korun ročně za studium v cizím jazyce, musí počítat s následujícími podmínkami: nostrifikace dosaženého vzdělání, zkouška z českého jazyka a kromě toho obligátní složení přijímacích zkoušek. Uchazeči ze Slovenska si však mohou první dvě podmínky škrtnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám