Hlavní obsah

Začátek astronomického léta je ideální příležitostí k návštěvě hvězdárny

– PRAHA
Novinky, Scio

Zítra začíná astronomické léto. Zvláštní pozornost letnímu slunovratu věnují i zástupci Astronomického ústavu Akademie věd ČR a České astronomické společnosti. Pozorování letní oblohy jim naskýtá jedinečnou příležitost k poznání přírodních zákonů v reálu.

Článek

Astronomické léto začne v sobotu přesně v 1 hodinu 59 minut 23 sekund letního času. Slunce tehdy vstoupí do znamení Raka a severní polokoule naší planety se nejvíce přikloní ke Slunci. Sobota bude zároveň nejdelším dnem v roce. Nad obzorem Slunce setrvá plných 16 hodin a 22 minut.

Letním slunovratem bude o víkendu žít observatoř Astronomického ústavu v Ondřejově. Kromě hvězdárny se v tamních prostorách nachází i sbírka živých dřevin a kamenných skulptur. Je zde umístěna i žulová skulptura Od slunovratu ke slunovratu. Žulová skulptura zde plní specifickou funkci.

Počítá totiž s účinkem pronikajícího slunečního světla v přirozeném cyklu. "Právě v době letního i zimního slunovratu a jarní i podzimní rovnodennosti je zde možné spatřit průnik slunečního paprsku. Skulptura má jeden vertikální řez a tři horizontální zářezy. V místech, kde se setkávají, pronikne sluneční paprsek otvory v křížení v pravé poledne v den, kdy nastává začátek dalšího ročního období," uvádí představitelé České astronomické společnosti.

Kromě jedinečné možnosti podívat se na téměř magickou skulpturu, nabízí hvězdárna v případě pěkného počasí exkurze pro veřejnost. Ty budou probíhat každou sobotu a neděli až do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám