Hlavní obsah

Nebojte se pedagogicko-psychologických poraden

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mnoho rodičů váhá, jaké další vzdělání se hodí pro jejich dítě končící právě základní vzdělání. Podobně velké množství středoškoláků je bezradných, když se blíží čas rozhodnout se, co po maturitě. Shánět práci, cestovat, nebo dál studovat? A co? Pomoc nebo radu můžete najít v pedagogicko-psychologických poradnách.

Článek

Poslední slovo při rozhodování o své životní dráze by měl každý vyřknout sám, ale poradit se neuškodí. Kromě rodičů, učitelů a kamarádů vám velmi cennou radu může poskytnout pedagogicko-psychologická poradna.

Dozvíte se tam, jaké máte studijní předpoklady, jaké jsou vaše silné a naopak slabé stránky, jaké povolání by se hodilo k vaší povaze. Jedná se samozřejmě pouze o konzultaci, to, co v pedagogicko-psychologické poradně uslyšíte, rozhodně není nutno brát jako soudní ortel.

Například Pražská pedagogicko-psychologická poradna nabízí pro žáky základních škol poradenství při rozhodování o studiu na víceletých gymnáziích, v rámci kterého se zjišťují studijní předpoklady dítěte pomocí testové baterie (český jazyk, matematika, všeobecné znalosti a osobnostní testy), a kariérové poradenství, které pomáhá s rozhodnutím týkajícím se volby studia na střední škole či učilišti (zkouška rozumových schopností, didaktické testy z češtiny a matematiky, zájmové a osobnostní dotazníky).

Jaký typ studia vám vyhovuje?

Pro studenty středních škol nabízí tato instituce poradenství v oblasti volby vzdělávací cesty po absolvování střední školy, při které pomocí komplexního psychologického vyšetření zjišťuje, jaký typ studia bude konkrétnímu studentovi vyhovovat, kde jsou jeho silné stránky a v čem má případné rezervy.

Nejbližší pedagogicko-psychologickou poradnu můžete nalézt například na stránkách Institutu pedagogicko psychologického poradenství (www.ippp.cz), kde se také o činnosti těchto poraden dozvíte podrobnější informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám