Hlavní obsah

Vědci vysvětlí okolnosti zemětřesení v Číně

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zemětřesení, které před dvěma týdny zasáhlo čínskou provincii S'-čchuan, si vyžádalo 70 000 obětí a další desetitisíce zraněných. Příčiny živelné pohromy vyvolaly i značnou pozornost vědců, zejména z řad seismologů a geofyziků. Představitelé Akademie věd připravili přednášku, na které seznámí s okolnostmi ničivého zemětřesení i veřejnost.

Článek

Aleš Špičák a Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu AV ČR společně s

Františkem Galovičem z Matematicko-fyzikální fakulty UK připravili přednášku s názvem "Sichuan, 12. května 2008: příčiny ničivého zemětřesení v Číně a současné možnosti zmírňování následků silných zemětřesení".

Provincii S'-čchuan zasáhlo zemětřesení o síle 7,9 stupňů Richterovy škály 12. května. Vyžádalo si desetitisíce obětí, zraněných, rozsáhlé materiální škody a statisíce obyvatel připravilo o jejich domovy. Úřady v postižených oblastech se nyní obávají, že následkem zemětřesení a očekávaných dešťů hrozí provincii i záplavy.

"K silným zemětřesením v této oblasti dochází opakovaně v důsledku jejího specifického geologického vývoje a tektonické stavby," poukazují vědci. Seismologové účastníky také seznámí na příkladu záznámů čínských zemětřesení s českou národní sítí seismických stanic a představí jejich účel.

Představitelé Geofyzikálního ústavu AV ČR budou také pojednávat o výskytu zemětřesení na území Číny v minulosti. Zároveň se zmíní o tom, že škodám a obětem na životech při zemětřeseních lze částečně zabránit, a to s pomocí varovných systémů a dalších možností předpovědi ničivých katastrof.

Přednáška je na programu v pondělí 2. června v 17 hodin v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám