Hlavní obsah

Nuda v Brně? Studenti říkají ne

Novinky, Monika Bartošová
BRNO

Pokud se nechystáte na teologii, můžete v Brně vystudovat snad jakýkoli vysokoškolský obor dostupný v České republice. Nezní to lákavě? Stále častěji se setkáte s názorem, že kvalitou výuky se některé oblasti studia vyrovnají i prestižním pražským fakultám.

Článek

Pět veřejných a jednu státní vysokou školu zde navštěvuje kolem 72 tisíc studentů. Na dalších pěti soukromých vysokých školách studuje dalších 3,5 tisíc mladých lidí. To znamená, že mezi každou stovkou obyvatel najdete devatenáct vysokoškoláků.

Pro a proti

Za velké plus můžeme považovat množství vysokých škol i jednotlivých oborů. Je opravdu z čeho vybírat. Na druhou stranu, pro někoho nemusí být příjemné tak rušné prostředí. Některé fakulty, a dokonce i obory, přijímají tak velký počet lidí, že se studenti neznají mezi sebou. Natož aby se lépe seznámili s profesory. Pokud máte rádi komornější prostředí, hledejte obory, kam chodí málo studentů.

„Jako student se v Brně cítím docela dobře, ze začátku to bylo takové docela zmatené, poznat, kde co je, a tak. Ale časem jsem si na to zvykl,“ říká Petr Vančura z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií.

Co studovat v Brně

Nejvíce studentů navštěvuje některou z devíti fakult Masarykovy univerzity. Hned na druhém místě se umisťuje Vysoké učení technické, kde se vyučují spíše technické obory, ale také třeba architektura nebo výtvarné umění.

Pro milovníky lesů či polí nabízí své čtyři fakulty Mendelova univerzita. Na své si zde přijdou také milovníci zvířat a budoucí lékárníci, a to na Veterinární a farmaceutické univerzitě. Veterinu u nás totiž můžete studovat pouze v Brně. Hudebníci a divadelníci zase zamíří na Janáčkovu akademii. Naši budoucí armádní velitelé pravděpodobně studují na Univerzitě obrany. Všechny soukromé školy v Brně se zaměřují na různé obory z ekonomiky, managementu, případně práva v podnikání.

Bydlení

Na kapacitu kolejí v Brně si zdejší studenti obecně dost často stěžují. Pokud nedostanete místo na koleji, je lepší začít s hledáním bytu brzy, dokud máte z čeho vybírat. Za byt 2+1 v Brně za měsíc zaplatíte nejméně 9 000 korun, ale často i kolem 12 000 korun. Jediná vysoká škola, kde se dostane na každého žadatele, je Janáčkova akademie. Tam základní kolejné činí 2 184 korun za měsíc.

Pokoje na kolejích jsou většinou jednolůžkové až třílůžkové. Ale Masarykova univerzita nabízí i pokoje šestilůžkové (asi 1 000 korun za měsíc). Cena jednolůžkového pokoje se skoro všude pohybuje přes 3 000 korun. Většinou není problém sehnat partnerský pokoj a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita nabízí i pokoje pro studenty se psy.

Michal Lapčík, student žurnalistiky a politologie na Masarykově univerzitě, pro Studentské Městečko uvedl: „Myslím, že sehnat privát zas tak složité není a při troše práce s hledáním a štěstí se dá sehnat privát kvalitativně lepší než kolej a za stejné peníze. Občanská vybavenost je samozřejmě v Brně na vysoké úrovni (obchody, hospody atd. ).“

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Praha je i studentskou metropolí

I letos se na velkém počtu přihlášek objevila některá z pražských vysokých škol. V našem hlavním městě studuje více než 40 % českých vysokoškolských studentů....

Výběr článků

Načítám