Hlavní obsah

Studenti uspěli v soutěži s návrhem, který pomáhá při přírodních katastrofách

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Studenti z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB - Technické univezity v Ostravě zvítězili v českém finále soutěže Imagine Cup, ve které mají účastníci za úkol vymyslet s využitím informačních technologií projekty, jejichž smyslem je zvyšování kvality lidského života. Vítězný tým uspěl s návrhem systému varujícího před přírodními katastrofami.

Článek

Disaster Prevention System (DIP), jehož autory jsou Petr Heinz, Tomáš Kocyan a Dalibor Janckulík (tým vede Ing. Jana Martinovič), slouží jak k prevenci a predikci následků škod vzniklých na základě přírodních živlů, tak i k vyhledání řešení při úniku nebezpečných látek do životního prostředí a ke zmírnění dopadu na ekosystém.

Celosvětové finále bude v Paříži

Finále soutěže proběhlo v sídle společnosti Microsoft za účasti čtyř studentských týmů z celé republiky. Kromě ostravského týmu se do něj probojovala i společná sestava studentů Univerzity Karlovy a SPŠSE Liberec, studenti z Technické univerzity v Liberci a z Masarykovy univerzity v Brně. Celosvětové finále se koná v červenci v Paříži, vloni proběhlo v Soulu.

Soutěž Imagine Cup má celkem devět kategorií. Národní české finále se však koná pouze mezi softwarovými návrhy. V ostatních kategoriích studenti soutěží většinou on-line přímo s mezinárodními konkurenty.

Letošní sedmý ročník soutěže je tématicky zaměřen na životní prostředí. Řídí se mottem "Představte si svět, ve kterém technologie přinášejí trvale udržitelné životní prostředí".

Imagine Cup

Soutěž Imagine Cup je celosvětová technologická soutěž s dlouholetou tradicí určená pro studenty středních a vysokých škol. Cílem soutěže je inspirovat mladé lidi k využití informačních technologií při zvyšování kvality lidského života. Čeští studenti se v mezinárodním finále soutěže dlouhodobě umisťují na předních příčkách.

„Jsem rád, že i v letošním roce může Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podpořit studenty, kteří se rozhodli zúčastnit mezinárodní soutěže Imagine Cup. Studenti, kteří se aktivně snaží zapojit do podobných projektů a sbírají nové zkušenosti i v mezinárodním měřítku, jsou lépe připraveni na další profesní život,“ řekl na adresu soutěže ministr školství Ondřej Liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám