Hlavní obsah

Mistrovství republiky v grafických disciplínách

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Koncem letošního dubna se konal v Novém Bydžově již 16. ročník Mistrovství republiky v grafických disciplínách. Jedná se o soutěž středoškoláků, kteří mezi sebou soutěží v práci s počítačem s ohledem na rychlost. Soutěží se ve čtyřech disciplínách: psaní na klávesnici, korektura, wordprocessing a záznam mluveného slova.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aby se někdo mohl účastnit Mistrovství republiky, musí nejdříve projít školním a regionálním kolem. Ze všech krajů v republice se potom sestaví jednotná výsledková listina a v závislosti na kapacitě pořádající školy jsou určeny počty postupujících v jednotlivých disciplínách. Může se tak stát, že z některého kraje postupuje více závodníků a z jiného třeba nikdo.

První disciplína představuje soutěž žáků středních škol v opise textu ve wordu z předlohy na rychlost a přesnost. Kdysi se psávalo na psacích strojích, pak vedle sebe existovaly souběžně dvě disciplíny (psaní na psacím stroji a psaní na klávesnici osobního počítače), nyní se píše už jen na počítačích.

K urychlení mohou soutěžící používat vše, co jim Word poskytuje a co umí využívat. Někdo si zapne automatické opravy během psaní, někdo si přidá nahrazování textu během psaní, někdo používá zkratkové písmo.

Závodník musí umět zpaměti stovky zkratek

Nejunikátnějším zkratkovým písmem v současné době je ZAVPIS, pocházející dílny Jaroslava Zaviačiče. Psát takovým písmem není ale žádná legrace, protože závodník musí umět zpaměti stovky zkratek a musí je umět bleskově používat. Nejlepším písařem z 50 zúčastněných byl Ondřej Kanta z Obchodní akademie Heroldovy sady, Praha 10. Dosáhl rychlosti 555,3 čistých úhozů za minutu a přesnosti 99,965 %. Za 10 minut napsal tedy 5 653 úhozů, ve kterých měl jen 2 překlepy.

V korektuře opravují žáci podle korektorských značek již napsaný text. Za správnou korekturu mají 100 bodů, za chybnou se jim 250 bodů odečítá. Podmínkou pro účast v této disciplíně je účast v opise. Aby nebyl závodník diskvalifikovaný, musí napsat nejméně 200 čistých úhozů za minutu a mít nejvýš 0,800 % chyb.

Opět mohou používat vše, co umí. Nejčastěji využívají šablony s makry. Pomocí nich vyhrál letos stejný soutěžící, jako v opise. Za 10 minut udělal správně 185 korektur, ve kterých měl jen 1 chybu.

Hromadná korespondence patří k časově nejnáročnějším

Ve wordprocessingu se formátuje dokument v programu Microsoft Word podle pokynů v zadání (například se mění formát písma, používají se styly, mění se záhlaví a zápatí dokumentů, vkládají se obrázky a jiné objekty s různými efekty) a zpracovává se hromadná korespondence.

Tato disciplína je časově nejnáročnější a také opravy trvají nejdéle, protože se musí opravovat „ručně“. Letos byla část s hromadnou korespondencí obzvlášť náročná. Vítězem mezi 29 soutěžícími se stal Tomáš Svoboda z OA Louny.

Nejméně obsazenou disciplínou byl záznam mluveného slova. V té soutěžilo jen 7 závodníků. Mezi nimi zvítězil také Ondřej Kanta z OA Heroldovy sady v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám