Hlavní obsah

Národní srovnávací zkoušky proběhnou letos naposled

Novinky, Scio
PRAHA

Úplně poslední možnost absolvovat Národní srovnávací zkoušky (NSZ) v tomto školním roce budou mít uchazeči o studium na řadě vysokých škol, které podle výsledku NSZ přijímají. Celkově letos přijímalo podle výsledků NSZ 42 fakult vysokých škol, z toho 20 jich akceptuje také výsledky z posledního termínu NSZ.

Článek

Součástí posledního letošního termínu NSZ jsou zkoušky Obecné studijní předpoklady a Matematika. Jak je pravidlem, NSZ probíhají na různých místech v ČR i na Slovensku. Uzávěrka přihlášek k poslednímu termínu NSZ, který se koná 31. 5. 2008 je již v neděli 18. května.

Poslední možnost získat (zlepšit) výsledek

Uchazeči na fakulty, které výsledky ze závěrečného termínu NSZ akceptují, mají poslední možnost zlepšit svůj dosavadní výsledek a zvýšit tak šanci na přijetí. Uchazeči, kteří se doposud neúčastnili, mají poslední možnost splnit podmínku přijímacího řízení na těch fakultách, které stanovily účast v NSZ jakou povinnou. Uchazeči by si tedy měli ověřit podmínky přijímacího řízení, aby nepromarnili poslední šanci.

Velmi zajímavou úpravu přijímacího řízení nabízí například Národohospodářská fakulta VŠE v Praze. Jediným kritériem k přijetí na fakultu je dosažení potřebné hranice ve zkoušce Obecné studijní předpoklady. Všem uchazečům, kteří dosáhnou potřebného výsledku k přijetí, nabízí fakulta možnost, aby v případě, kdy si nepodali přihlášku ve stanoveném termínu, přišli s certifikátem dosvědčujícím výsledek z NSZ v den zápisu. Po vyplnění přihlášky na místě pak fakulta uchazeče přijme ke studiu.

Zajímavá možnost pro studenty 3. ročníků středních škol

Zajímavá může být účast v posledním termínu NSZ také pro letošní studenty třetích ročníků středních škol, které již v příštím roce čekají přijímací zkoušky na vysoké školy. NSZ se mohou zúčastnit již letos, což jim může přinést následující výhody:

1) Možné využití výsledků v přijímacím řízení na některé vysoké školy v příštím roce. Které fakulty budou v příštím roce letošní výsledky uznávat není v tomto okamžiku možné říct (záleží na jejich rozhodnutí), očekává se však, že některé tuto možnost uchazečům dají.

1) Možné využití výsledků v přijímacím řízení na některé vysoké školy v příštím roce. Které fakulty budou v příštím roce letošní výsledky uznávat není v tomto okamžiku možné říct (záleží na jejich rozhodnutí), očekává se však, že některé tuto možnost uchazečům dají.2) Využití zejména dobrého výsledku z NSZ v případě, že uchazeč nebude v příštím roce na vybranou fakultu přijat, a to i v případě, že fakulta výsledky z letošních NSZ zohledňovat nebude. Certifikát může posloužit jako důležitý argument v odvolacím řízení.

3) Příprava na NSZ, jejichž první termín v příštím školním roce proběhne už na podzim. Studenti zjistí svou aktuální úroveň v testu Obecné studijní předpoklady, porovnají se s desetitisíci letošních uchazečů a podle toho na začátku příštího školního roku přizpůsobí svou přípravu.

Fakulty, které akceptují výsledky posledního termínu NSZ
Brno Provozně ekonomická fakulta MZLULesnická a dřevařská fakulta MZLU Fakulta strojního inženýrství VUTČeské Budějovice Zdravotně sociální fakulta JUFilosofická fakulta JU Pedagogická fakulta JUPřírodovědecká fakulta JUKarvináObchodně podnikatelská fakulta SUHradec Králové Filozofická fakulta UHKOpava Filozoficko – přírodovědecká fakulta SU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TU Plzeň Fakulta pedagogická ZČUFakulta aplikovaných věd ZČUPraha Národohospodářská fakulta VŠEFakulta informatiky a statistiky VŠE (pouze pro náhradní termín přijímacích zkoušek)Fakulta sociálních věd UKFakulta biomedicínského inženýrství ČVUT Ústí nad Labem Pedagogická fakulta UJEPFakulta životního prostředí UJEPZlínFakulta aplikované informatiky UTB

Reklama

Výběr článků

Načítám