Hlavní obsah

Festival usiluje o integraci dětí z dětských domovů do společnosti

Novinky, Lucie Vojtěchovská, Scio
PRAHA

Dnes se uskuteční již druhý ročník hudebně-sportovního festivalu Out of Home 2008 zaměřeného na podporu integrace dětí z dětských domovů do společnosti. Dominantou festivalu, který se letos koná na pražském ostrově Štvanice, bude britská taneční kapela Fun da Mental.

Článek

Hudební části festivalu bude předcházet sportovní klání pro děti z dětských domovů, které proběhne v dopoledních hodinách v areálu AC Sparta Praha. Organizátoři počítají s účastí 250 dětí z dětských domovů z celé republiky.

„Sportovní družstva jsou určena po 5-10 dětech, na tuto akci vybíráme děti sportovně nadané nebo ty, které rády sportují.“ sdělila ředitelka DD K. H. Borovského v Mostě. “Každá změna a zpestření se dětem líbí. Není možné aby se účastnily všechny děti z našeho domova protože máme kapacitu 64 dětí. Když se v akci bude pokračovat, děti se prostřídají.“

Sportovní program tvoří velmi důležitou součást festivalu. Filozofie her je „hrdě reprezentovat svůj domov na prestižní akci“. Vítězné týmy na akci získávají řadu motivačních nebo věcných cen společně s řadou dalších výhod pro svůj domov.

Děti získávají nové kamarády

„Je to velmi zdařilá akce, byli jsme i v roce minulém. Perfektně zorganizováno

do nejmenšího detailu. Děti se těší na sportovní klání. Je dobré vyrovnání pohybu a kulturních akcí.“ oznámil Mgr. Jan Sekot, ředitel Dětského domova v Karlových Varech. „Děti získají i nové kamarády, se kterými si dále dopisují. Akce pomáhá dětem i sociální orientaci.“

Mimo domov (Out of Home) je ojedinělým sportovním festivalem s naprosto moderními principy pro děti z dětských domovů. Jeden ze dní v roce, který těmto dětem přinese spoustu emotivních zážitků – týmové soutěžení, setkání s osobnostmi uměleckého a sportovního světa, exhibice, atrakce a živé koncerty, motivace, vítězství, ale i prohry a příležitost, naučit se s nimi vypořádat.

K vidění budou v areálu Štvanice například skateboardové a BMX exhibice na rampě. Zájemci si budou moci vyzkoušet skákací boty, zhlédnout představení divadla DISK či projekce hudebních klipů. Dokonce si mohou namalovat své vlastní snowboardové prkno. Připravena je také barmanská show a služby profesionálního kadeřníka.

Počtem dětských domovů nemáme v Evropě konkurenci

V České republice je nejvíce dětských domovů ze zemí v Evropské unii na počet obyvatel. V současné době v nich žije 6 500 dětí a kolem 5 000 pak přebývá ve výchovných ústavech (nyní DD se školou).

Out of Home se dětem věnuje, zpříjemňuje jim jejich čas, motivuje je a ukazuje na věci a činy, které mají v životě smysl. Chce podporovat děti v dětských domovech a upozorňovat na tento problém veřejnost a současně se podílet na jeho řešení. Tudíž se nejedná jen o festival konající se jednou ročně. Aktivity jsou vyvíjeny po celý rok.

„Chceme oslovovat veřejnost. Zapojit ji a zprostředkovat integraci dětí do společnosti. Spojit tyto dva světy a nalézt vzájemné porozumění v řešení zásadního problémů, který se dotýká nás všech,“ podotkla Klára Chábová. Výtěžek z akce bude věnován na konto projektů o.p.s. Rozmarýna.

Z dalších hudebních interpretů vystoupí například Iva Frühlingová, Lenka Dusilová či kapely Gipsy.cz, Roe-Deer, Southpaw, Eggnoise, Post It a Tempramento. Kapela Gipsy.cz navíc na hlavním pódiu festivalu pokřtí svou novou desku.

Další informace o festivalu Out of Home 2008 lze nalézt na stránkách www.mimodomov.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám