Hlavní obsah

Oblíbený sport studentů na vysokých školách? Běh

– PRAHA
Novinky, Martin Singr, Scio

Vysokoškoláci sportují většinou častěji než jejich vrstevníci, kteří jsou již mezi pracující částí populace. Důvod se zdá být prostý – jsou sice vytížení, ale spíše psychicky. Většinou tak cítí potřebu protáhnout si tělo a „máknout“ také po fyzické stránce. Podstatná část vysokoškoláků si oblíbila běh.

Článek

Důvod tohoto trendu je jednoduchý – ke většině sportů je potřeba nejen sportoviště, ale i vybavení. Pro běh stačí levné, ač kvalitní boty (základní modely pro rekreační běžce se dají koupit levněji než za tisíc korun) a bavlněné triko, případně textil z funkčních materiálů, ve kterém se člověk cítí při sportu komfortněji.

A pak stačí vyběhnout. Například u všech kolejí v Praze je destinace vhodná pro běh – Stromovka, Petřín, Kunratický les nebo obora Hvězda je ideální pro pročištění hlavy nejen ve zkouškovém období.

To jen potvrzuje poměrně vysoký počet převážně mladých běžců, případně také cyklistů nebo in-line bruslařů, kteří se zde potkávají během prosluněných dní.

Zaplní se parky joggujícími studenty?

Výše uvedená slova potvrzují i výsledky ankety, která se nedávno konala na známém běžeckém serveru www.behej.com. Pokud budeme vycházet z faktu, že v Česku je zhruba deset procent populace s vysokoškolským vzděláním, mezi běžci je vysokoškoláků několikanásobně více.

Přestože výsledky ovlivnila možnost přístupu k internetu a otázka byla na dokončené vzdělání, je jasné, že vysokoškoláci si běh oblíbili. Jen velmi málo lidí, kteří neběhali ani za dob svého studia se sportem začínali při zaměstnání.

Lze tedy předpokládat, že po vzoru jiných vyspělých zemí bude i v ulicích a zejména v parcích českých měst „joggovat“ stále více mladých lidí nejen toho času studujících na vysoké škole.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotbal je zdravější než běhání

Hrát fotbal je pro zdraví a kondici přínosnější než běhání. Podle dánského sportovního lékaře Petera Krustupa je i amatérské hraní fotbalu výrazně lepší...

I s miminkem v kočárku se dá sportovat

Některé maminky na mateřské dovolené lomí rukama nad přibranými kilogramy a nad ochablou postavou a zároveň naříkají, že na sportování, které by jim pomohlo,...

Výběr článků

Načítám