Hlavní obsah

Pár rad pro ty, kteří se probouzejí o „svaťáku“

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Maturita aneb zkouška z dospělosti je v plném proudu. Zatímco nejpilnější studenti jsou naučení již týdny dopředu, někteří začínají s přípravou na maturitu právě až o svatém týdnu. Právě těm, kteří ponechali přípravu na poslední chvíli, přinášíme několik rad.

Článek

1. Rozdělte si učivo na určité celky. Nepřeskakujte od jednoho předmětu ke druhému, protože značnou část kapacity vám při drilu zabere to, když se budete muset vždy znovu zkoncentrovat na odlišnou oblast učiva.

2. Naplánujte si přípravu tak, abyste prošli všechny okruhy alespoň dvakrát. Je určitě efektivnější, když v tak krátkém časovém úseku projdete okruhy otázek dvakrát rychleji, ale všechny, než když se „zacyklíte“ a procitnete v maturitní ráno. Svůj plán také dodržujte, např. první 4 dny v týdnu věnujte prvnímu kolu přípravy, další tři dny věnujte opakování (nebo spíše zvyšování procentuelního povědomí o jednotlivých otázkách). Čím delší bude váš sprint přípravou, tím delší si můžete dávat intervaly, neměly by ale přesáhnout dobu, kdy vám v hlavě pořád ještě zůstávají útržky z prvního kola. Abyste se ještě měli čeho chytit…

3. Bude se zdát jistě těžké vůbec nějakou minutu vyšetřit, ale nezapomeňte na odpočinek. Pokud chcete svůj mozek skutečně drtit nepředstavitelným množstvím informací několik po sobě jdoucích dnů, dejte mu sem tam možnost regenerace (nejlépe na čerstvém vzduchu). Stejně jako každá jiná buněčná hmota ji potřebuje a bez toho vám bude stejně k ničemu, protože se „kousne“ a vám se budou před očima jenom míhat volně rozsypaná písmenka, aniž by některé z nich uvízlo v paměti.

4. Věnujte alespoň pár hodin denně spánku. Předejdete výše popsaným problémům.

5. Přizpůsobte váš biologický režim zátěžové situaci i v otázkách stravování. Měli byste si najít stravovací optimum a nepřejídat se ani nehladovět. Je to podobné jako v profesionálním sportu, kdy musí sportovci během několikadenního vypětí zajišťovat tělu dostatek živin a přitom jej příliš nenamáhat jejich metabolickým dobýváním z lipidů.

6. Neztrácejte sebedůvěru, i když se vám nebude dařit vše tak snadno, jak jste si to představovali. Stav poraženectví a malověrnosti není slučitelný s přípravou ani úspěšným zvládnutím ústní maturitní zkoušky, která nezáleží jen na stavu znalostí (ačkoliv je to rozhodující faktor), ale také na dalších okolnostech. Ani ve zdánlivě bezvýchodné situaci není nutné ztrácet hlavu.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám