Hlavní obsah

Na Masarykově univerzitě probíhají přijímací zkoušky

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Od pátku do neděle probíhají přijímací zkoušky na Masarykově univerzitě. Drtivá většina uchazečů o studium na největší vysoké škole v brněnské metropoli musí projít Testem studijních předpokladů. Odlišný způsob přijímacích zkoušek využívá pouze zdejší Lékařská fakulta a Fakulta sociálních studií.

Článek

Test studijních předpokladů absolvuje v závěru tohoto týdne celkem více než 26 tisíc uchazečů. Jelikož nezanedbatelnou část studentů Masarykovy univerzity tvoří i mladí lidé ze Slovenska, letos univerzita poskytla slovenským uchazečům možnost vykonat zkoušky v Bratislavě.

Čeští uchazeči si mohli konkrétní termín složení zkoušky vybrat sami, a to volbou přímo v elektronické přihlášce. "Z nabízených tří dnů měli uchazeči největší zájem o pátek a nejmenší o neděli. Až na část zájemců o páteční termín jsme mohli vyhovět naprosté většině uchazečů v jejich preferencích termínu TSP," uvedla koordinátorka pro přijímací řízení Helena Klimusová.

Oproti loňsku mají letos studenti na vypracování Testu studijních předpokladů (TSP) více času. Současně došlo ke snížení počtu oddílů testu. Test studijních předpokladů letos prověřuje verbální, symbolické, analytické myšlení a úsudek, numerické a kritické myšlení, prostorovou představivost a kulturní přehled. Otázky jsou rozčleněny do 7 subtestů po 10 otázkách.

Uchazeči se mohli připravit na internetu

TSP si mohli uchazeči letos poprvé vyzkoušet nanečisto na internetu, kde univerzita zpřístupnila otázky ze starších variant testů.

Test studijních předpokladů, který univerzita využívá již od roku 2003, je mnohdy omylem zaměňován za test Obecné studijní předpoklady, který absolvují účastníci Národních srovnávacích zkoušek. Jednadvacet fakult po celé republice letos vyžaduje test Obecné studijní předpoklady povinně. Řada dalších fakult k jeho výsledku přihlíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám