Hlavní obsah

Potvrzení o studiu – obyčejný papír s kouzelnou mocí

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Člověk ani nemusí mít průkaz ISIC, stačí mít obyčejný papír nadepsaný slovy Potvrzení o studiu, nejlépe s aktuálním datem platnosti a razítkem školy a výhody se objevují na každém rohu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

S potrvzením o studiu lze dosáhnout na řadu finančních bonusů.

Článek

Předně studenti tento papír potřebují jako potvrzení, že studují, při komunikaci se Správou sociálního zabezpečení. Úředníci průkaz ISIC neuznávají ani náhodou.

Potvrzení o studiu dále svému držiteli přidá pár stokorun na brigádě, poněvadž studenti mají úlevy na daních (tato výhoda dělá 15% z vyplácené odměny). Pravda je, že pokud je student hyperaktivní a stíhá obcházet brigády u více firem za jeden měsíc, musí si vybrat a slevy má pouze u jedné.

Další plus je při cestování MHD – ano, některé kupóny lze dostat i na ISIC, ale ne všechny. A v linkových autobusech či vlacích vám většinou také uznají pouze potvrzený Žákovský průkaz, jenž se na školách vydává nezávisle na ISIC kartách. Potvrzení je třeba také v případě zřizování studentských účtu u některých bank či spořitelen.

Většina studentů si Potvrzení o studiu donesla i ke svému mobilnímu operátorovi, kteří formou paušálů nabízejí studentům o něco navíc (co do volných minut či SMS) nebo chtějí o něco méně (peněz), než u nestudujících ostatních klientů.

Čím více potvrzení, tím více výhod

Ve většině případů je však nutné po roce donést nové potvrzení, aby výhoda dále platila. Někteří studenti byli nemile překvapeni, když jim přišel měsíční výpis z bankovního účtu, kde byla částka za vedení účtu vyčíslena už bez studentských výhod. Takovou situaci ale lehce vyřešili dodáním aktuálního potvrzení.

To jsou ale pouze nejvýraznější případy, kde studujícím pomáhá Potvrzení o studiu. Stále se divíte lidem, kteří si v infocentrech jednotlivých fakult nechávají potvrdit třeba i pět kusů tohoto osvědčení?

Reklama

Výběr článků

Načítám