Hlavní obsah

VŠE udělí čestný doktorát ekonomovi, který zkoumá byrokracii

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vysoká škola ekonomická v Praze dnes slavnostně předá čestný doktorát americkému ekonomovi Williamu A. Niskanenovi. Přední tuzemská univerzita zaměřená na ekonomické vzdělávání udělí titul honoris causa po roční pauze.

Článek

Součástí slavnostního aktu bude i přednáška vyznamenaného akademika na téma "Autocratic, Democratic, and Optimal Government" v angličtině. Jedním z ústředních témat Niskanenovy tvorby je ekonomická analýza byrokracie.

Americký ekonom William A. Niskanen bude od roku 1991 již dvacátým držitelem titulu "čestný doktor ekonomie" z Vysoké školy ekonomické. Tentokrát škola udělí čestný doktorát po roční pauze.

V minulých letech jej získali i nositelé Nobelovy ceny za ekonomii nebo současný český prezident Václav Klaus. Titul uděluje rektor univerzity, jímž je v současné době profesor Richard Hindls, na návrh Vědecké rady VŠE.

William A. Niskanen

W. A. Niskanen je jedním z nejvýznamnějších současných amerických ekonomů. Jeho akademická kariéra je provázána s univerzitami na Harvardu, v Chicagu, v Berkeley nebo v Los Angeles. Své působení v akademické sféře vždy propojoval s praxí. Působil ve vrcholných funkcích významných mezinárodních společností např. jako ekonomický ředitel ve firmě Ford Motor Company. V osmdesátých letech pak jako předseda Rady ekonomických poradců prezidenta Ronalda Reagana výrazným způsobem ovlivnil směřování hospodářské politiky Spojených států amerických. Od roku 1985 je v čele renomovaného Cato Institutu se sídlem ve Washingtonu. Zdroj: www.vse.cz

Dalším významným oceněním, které uděluje Vysoká škola ekonomická, je Medaile Aloise Rašína. Tradice udělování této medaile vznikla v roce 1999. Ocenění je určeno osobnostem, které se významným způsobem zasloužily o rozvoj VŠE v Praze nebo přispěly k rozvoji ekonomické vědy a vzdělanosti. Medaile má již 13 nositelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám