Hlavní obsah

Pražská konzervatoř oslavuje dvousté výročí svého založení

– PRAHA
Novinky, Scio

Pražská konzervatoř, střední škola, která vychovala řadu významných hudebníků, skladatelů, zpěváků, dirigentů i herců, slaví v těchto dnech dvousté výročí svého založení. Jako hlavní program letošních oslav v úterý škola přichystala slavnostní koncert v pražském Rudolfinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pražská konzervatoř byla založena v roce 1808. O vznik školy se zasloužila především společnost mecenášů z řad české šlechty. S výukou se však začalo až o tři roky později. Historie školy je spojena se jmény slavných ředitelů, například Antonínem Dvořákem či Josefem Sukem.

Věhlas Pražské konzervatoře dokumentuje skutečnost, že sloužila jako vzor při zakládání škol obdobného typu po celé Evropě v 19. století.

Absolventi školy i v současné době dosahují úspěchů v hudební i herecké oblasti, a to i na mezinárodním poli. Koncertní a divadelní činnosti je součástí již samotného studia na konzervatoři.

Slavit se bude ještě dlouho

Pražská konzervatoř je dnes šestiletou střední školou, která poskytuje úplné střední i vyšší odborné vzdělání. Pedagogický sbor tvoří přední čeští instrumentalisté, herci a zpěváci. Konzervatoř se snaží výuku obohatit prostřednictvím četných zahraničních styků.

Doprovodné akce k dvoustému založení školy by měly probíhat až do roku 2011. V plánu je například vydání reprezentační publikace o konzervatoři nebo odborné semináře k problematice umělecké výchovy. Více informací naleznete na webových stránkách http://www.prgcons.cz/.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám