Hlavní obsah

Začíná veletrh Svět knihy

– PRAHA
Novinky, Lucie Vojtěchovská, Scio

Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy Praha, jehož brány se otevřou již zítra na pražském Výstavišti, se zaměřuje na vyváženou komerční i kulturní prezentaci. První den veletrhu je určený pouze pro odbornou veřejnost a zástupce tisku.

Článek

Pořadatelé se snaží zajistit co největší návštěvnost ze strany knihkupců, knihovníků, informačních pracovníků, literárních agentů, zástupců nakladatelství i tiskáren.

Veřejnosti oproti tomu pořadatelé nabízejí řadu programů - odborných seminářů a konferencí, ale i setkání se spisovateli a autorská čtení, prezentace nakladatelských domů, oceňování edičních a tvůrčích počinů.

Čestným hostem letošního ročníku je Španělsko

V Průmyslovém paláci bude vymezen prostor  (s částí výstavní, částí pro veřejnost a částí pro setkávání spisovatelů a autogramiády) pro španělské ministerstvo kultury a Federaci vydavatelů Španělska, kteří představí svou knižní kolekci.

Tématem je Láska a vášeň v literatuře, nalezneme zde knihy, filmy, divadlo, literární pořady, výstavy reflektující toto umělecky věčné téma. Speciální výstavní prostor bude též vytvořen pro prezentaci knih o designu, architektuře, módě, gastronomii, zdraví, péči o tělo a hobby - s ohledem na knihu a četbu jako součást moderního života.

Dalším podtématem je Egypt – 50 let české egyptologie. Ve vymezeném prostoru budou prezentovány práce našich předních egyptologů spojené s významným 50. výročím Českého egyptologického ústavu FF UK.

Za knižní novinky veletrhu jsou pokládány knihy: Gerhard Padderatz: Bůh před soudem – otevřený dialog, kde se stále znovu objevují otázky, které se týkají absolutních hodnot; Daniéle Starenkyj: Touha ženy – Více si rozumět a lépe milovat; či kniha Radima Pazdera: 3 a ½ roku aneb americký sen.

Mezi dalšími novinkami nalezneme např. Ellen Gould Whiteová:drama věků skládající se z pěti knih - Na úsvitu dějin, Od slávy k úpadku, Touha věků, Poslové naděje a lásky, Velké drama věků nebo George R. Knight: Setkání s Ellen Whiteovou.

Na programu je řada soutěží

Pořadatelé mysleli i na děti a mládež, kterým přichystali bohatý program. Po celou dobu veletrhu se bude konat Dílna pod křídly Albatrosu, kde si děti budou moci namalovat obrázek pod dohledem nejlepších ilustrátorů knížek pro děti a mládež. Dále bude připraven poslech si pohádek a prohlídka leporel. Každý den veletrhu se můžete těšit na jedno divadlo.

Součástí programu jsou i soutěže pro různé věkové skupiny. Půjde o soutěže vědomostní i tvůrčí. Vyhlášeni budou například vítězové, kterým se podaří složit nejhezčí báseň zaslanou smskou.

Zvláštní program není vyhrazen pouze dětem. Starší návštěvníci se mohou zúčastnit soutěžního KVÍZU, zhlédnout miniexpozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit, lámat si hlavu v herně hlavolamů, namalovat svou představu nové rekordní disciplíny nebo v soutěžích vyhrát Českou knihu rekordů.

Více informací naleznete na www.svetknihy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám