Hlavní obsah

V Budějovicích praskají studentské diskotéky ve švech

Novinky, Monika Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Po představení možností studia v Českých Budějovicích přicházíme s informace o studentském bydlení a stravování v jihočeské metropoli. Jako vždy vás zasvětíme i do fungování místních studentských organizací.

Článek

Bydlení

Jihočeská univerzita má pět budov kolejí s celkovou kapacitou 2 220 lůžek. Na výběr jsou dvoulůžkové nebo třílůžkové pokoje. Buď se sociálním zařízením na chodbě, sociálním zařízením společným pro dva pokoje v buňce nebo s vlastním sociálním zařízením. Podle kvality pokoje student za měsíc na koleji zaplatí od 1 800 do 2 100 korun. Ve všech pokojích je připojení k univerzitní počítačové síti a k internetu. Ceník kolejného.

Za poplatek si můžete půjčit také některé domácí spotřebiče nebo domácí potřeby. K ubytování můžete využít i luxusnějšího ubytování v hostelu Bobík v ceně od 3 150 do 3 750 korun za měsíc. Vysoká škola technická a ekonomická nabízí svým studentům ubytování přímo v areálu, kde probíhá výuka.

„Každá kolej má TV místnost a posilovnu. Jsou tu i hřiště na nohejbal a tenis a obrovská louka, kam lidé v létě chodí hrát frisbee nebo se opalovat,“ dodává k tomuto tématu student Petr Lang.

Stravování

Menza Jihočeské univerzity nabízí pro studenty snídaně, obědy, minutky, večeře, saláty, bagety a dokonce tři druhy dietních jídel. Snídaně je za 16 korun, polévka za 5 a oběd od 17 do 25 korun. Za minutku student zaplatí 34 korun, za dietní jídlo 25 korun a za večeři 21 korun. Kompletní ceník jídel. Stravování studentů Vysoké školy technické je opět přímo v areálu vysoké školy. Za snídani student zaplatí 20 korun, z oběd 35,50 a za večeři 21 korun. Vybrat si může ze dvou obědů.

Menza Jihočeské univerzity nabízí pro studenty snídaně, obědy, minutky, večeře, saláty, bagety a dokonce tři druhy dietních jídel. Snídaně je za 16 korun, polévka za 5 a oběd od 17 do 25 korun. Za minutku student zaplatí 34 korun, za dietní jídlo 25 korun a za večeři 21 korun. Kompletní ceník jídel. Stravování studentů Vysoké školy technické je opět přímo v areálu vysoké školy. Za snídani student zaplatí 20 korun, z oběd 35,50 a za večeři 21 korun. Vybrat si může ze dvou obědů.

Petr Lang o menze říká: „Menza je vcelku prostorná. Na výběr je ze dvou objednávkových jídej, dvou bezobjednávkových, nějakých minutek a dietních jídel. Na výběr je k jídlu asi pět druhů pití. K jídlu si můžeš vybrat ještě nějaké dezerty, oplatky nebo kompoty. Vaří celkem dobře.“

MHD

V Českých Budějovicích existuje pět tarifních zón MHD. Při jízdě hromadnou dopravou můžete využít buď jednorázové nebo časové jízdenky. Studentská sleva se uplatňuje jenom na časové jízdenky. Za jednotlivé jízdenky cestující platí 12 korun za jízdenku na 20 minut, 14 korun za jízdenku na 40 minut, 16 korun za hodinovou jízdenku, 20 korun při prodeji u řidiče (jízdenka platí pouze 20 minut) a 40 korun za celodenní jízdenku.

Podle potřebného počtu zón student zaplatí za měsíční jízdenku od 190 do 350 korun a za tříměsíční jízdenku od 490 do 980 korun. Kompletní ceník jízdného.

Studentské organizace a akce

Studenti jednotlivých fakult Jihočeské univerzity se zapojují do jednorázových akcí, například ekologického charakteru. Univerzita vydává odborný časopis Kontakt, který se zabývá zejména ošetřovatelstvím, zdravotně sociálními vědami nebo popularizací vědy. Zdravotně sociální fakulta vydává mezinárodní periodikum The Journal Of Applied Biomedicine, a také časopis Prevence úrazů, otrav a násilí.

Také teologická fakulta má svůj populárně odborný časopis, jmenuje se Metanoia. Také České Budějovice organizují Majáles, loni trval tři dny. Mimo jiných aktivit každoročně nabízí vystoupení mnohých kapel, od těch slavných až po undergroundové. Pro letošek už je slíbeno například vystoupení pražské kapely Toxique nebo místních The Pooh.

„Budějovice jsou město, co žije v podstatě ze studentů. Je tu živo celý týden. Fungují tu například studentské diskotéky, které mají ale v pondělí, ve středu a v pátek neskutečně plno. Kousek od kolejí jsou taky hospody,“ pochvaluje si student Petr Lang.

Jak si přivydělat

Jako ve všech městech platí, že kdo hledá, najde. V Českých Budějovicích najdete i agentury, kde se může student bezplatně zaregistrovat a počkat si, až mu nějakou práci nabídnou. Určitě se vyplatí pátrat na nástěnkách na kolejích, v budovách fakult nebo v menze. I tam se čas od času objeví zajímavá nabídka.

Město piva a tužek

České Budějovice produkují dvě věci, které student potřebuje k naprosté spokojenosti. Od roku 1848 zde fungují závody na výrobu školních pomůcek. Všemožné psací potřeby byly po staletí základním vybavením každého studenta. V dnešní době notebooků už student možná kvalitní tužku plně nedocení. Bez čeho se ale žádný český student obejít nemůže, je pivo. To budějovické chutná po celém světě.

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám