Hlavní obsah

Vědci seznamují děti s poznatky přírodních věd na chatu

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Olomoucký projekt MedVěd, který se zaměřuje na popularizaci vědy zejména v řadách nejmladších školáků ve středu rozšířil své aktivity o chat, na kterém vysokoškolští pedagogové zodpovídají dětem otázky z oblasti přírodních věd. Poslední chat se tématicky zaměřil na vědy o Zemi. Mluvilo se o přírodních katastrofách - sopkách, hurikánech i zemětřeseních.

Článek

Děti například zajímalo, jestli zemětřesení dostávají jména jako třeba vichřice (nedostávají, pozn. redakce) nebo kolik je na Zemi sopek (jejich počet se pohybuje v řádech desetitisíců). V příštích dílech chatu budou žáci základních škol moci pokládat otázky z matematiky, fyziky, chemie a zoologie. Chat bude probíhat každých 14 dní, přičemž poslední je na programu 11. června.

Program dalších chatů o vědě pro děti:
Středa 30. dubna od 15 hodinFyzikaZemě a fyzikální jevy. Čtyři roční období, počasí a magnetismus.Víte proč po jaru následuje léto, po něm podzim a zima? Jak vzniká déšť? Kdy se magnety přitahují a kdy naopak odpuzují?Středa 14. května 2008 od 15 hodinChemieChemie na každém kroku. Víme, co jíme a pijeme, čím se léčíme a co si oblékáme?Co obsahují naše oblíbená jídla a nápoje? Proč nám při nemoci pomohou léky? Z čeho se vyrábí oblečení?Středa 28. května 2008 od 15 hodinMatematikaMůže být matematika zábavou? Na co je nám matematika, když máme počítače; matematické záhady a nevyřešené příklady.Potřebuji matematiku, když za mě všechno vypočítá kalkulačka? Má tato vědní disciplína smysl v dnešním počítačovém věku? Zajímají vás nevyřešené a záhadné matematické příklady?Středa 11. června 2008 od 15 hodinZoologieCo všechno skrývá lidské tělo.Jak moc se naše tělo podobá tělům jiných živých tvorů? V čem se naopak liší. Jak fungují plíce nebo ledviny?

On-line "poradna" pro nejmenší zájemce o vědu volně navazuje na projekt Univerzity dětského věku. V rámci ní absolvovalo 85 dětí cyklus popularizačních přednášek. Během studia měly děti dokonce vlastní indexy a po absolutoriu univerzity obdržely diplom.

Představitelé Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se snaží pomocí rozsáhlé popularizace exaktních oborů pod projektem MedVěd odvrátit nepříznivý trend sníženého zájmu žáků, studentů a veřejnosti o matematiku, chemii a fyziku.

Reklama

Související témata:

Související články

Malí géniové: kde změřit IQ dětem

Bývají nadprůměrně zvídavé, nebývale kritické a ze všeho nejvíce je zajímá podstata věci. Potřebují objevovat, vynalézat, přemýšlet, tvořit a řešit problémy....

Výběr článků

Načítám