Hlavní obsah

Univerzita chce oživit ekonomiku v regionu, zaplatí proto novým studentům

BBC, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ULSTER

Severoirská University of Ulster se rozhodla nalákat nové studenty počítačových technologií netradičním způsobem. Studenti, kteří nastoupí na školu v Londonderry, obdrží částku tří tisíc liber. Univerzita si od tohoto kroku slibuje, že pomůže oživení ekonomiky v přilehlém regionu. Penězi se snaží motivovat nové studenty a žáky i české obce či kraje.

Článek

Do stipendií, jimiž budou odměňováni studenti navštěvující kurzy v kampusu Magee, chce univerzita v Severním Irsku investovat téměř 2 milióny liber ročně. Částečně by se na pokrytí nákladů měli podílet i plátci obecních daní. Investice by se jim však měla vrátit.

Podle prorektora Jima Allena trpí region, do něhož je univerzita zasazena, nedostatkem kvalifikovaných odborníků v oblasti počítačových technologií. Stipendium je podle něj ideálním prostředkem k tomu, aby škola přilákala kvalitní studenty.

"Co je mnohem důležitější, studenty můžeme udržet ve městě, čímž pomůžeme k oživení jeho ekonomiky," myslí si prorektor.

Na stipendium láká studenty i Ústecký kraj

S finanční podporou vysokoškolských studentů, jejímž cílem je uspokojit poptávku pracovního trhu, se můžeme setkat i u nás. Například Ústecký kraj nabízí 20 000 korun ročně vysokoškolákům, kteří se zaváží, že v kraji zůstanou i po absolutoriu školy. Možnost získání stipendia je omezena pouze na studenty s trvalým pobytem v Ústeckém kraji a s dobrým prospěchem.

Malé obce zase využívaly finanční motivace k tomu, aby naplnily požadovanou minimální kapacitu základních škol. Přihlášení žáci dostávali až desetitisícový příspěvek, čímž se školy snažily zabránit zrušení školy ze strany ministerstva.

Do budoucna však hodlá ministerstvo od limitu stanovujícího minimální počet žáků upustit. Odpovědnost za zvýšené náklady na provoz škol, o které není zájem, hodlá ponechat na obcích.

Reklama

Související články

Jak se v Česku loví mladé mozky

Řada společností se potýká s problémem, kterým je nedostatek pracovníků na odborných pozicích. Absolventi technických univerzit naopak bojují s problémem tato...

Výběr článků

Načítám