Hlavní obsah

Česká expedice dobyla Severní pól, nyní chystá vzdělávací dokument

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Horký a Miroslav Jakeš, kteří začátkem dubna zahájili expedici na Severním pólu, dosáhli po 150 kilometrech chůze vytouženého cíle. Horký s Jakešem mají v úmyslu na severním pólu fotografovat a filmovat. Získaný materiál pak využijí pro zpracování vzdělávacích dokumentů.

Článek

Přes velkou nepřízeň počasí na začátku cesty, kdy oba cestovatelé bojovali se silným větrem, negativním driftem a 50 stupňovými mrazy, přes zpožděný přesun na základnu Barneo a pomalého ekvádorského horolezce, který se v nouzi k výpravě připojil, dosáhli svého vytčeného cíle o jeden den dříve oproti původně plánovanému harmonogramu.

"Jsme nejdelší českou expedicí. Máme za sebou zhruba 150 km pochodu a teď jsme na místě!," poznamenal polárník Mirek Jakeš.

Česká výprava nyní stráví na severním pólu několik dní. Poté bude dvojice Horký - Jakeš vyzvednuta vrtulníkem a převezena na ruskou základnu Barneo. Čas strávený čekáním na přílet helikoptéry využijí k filmování a fotografování pro připravovaný dokument z nejvzdálenějších polárních oblastí a z pobytu na severním pólu.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám