Hlavní obsah

Na střední školy dochází i studenti starší než pedagogové

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třídy na středních školách jsou zaplněny studenty, kterým je většinou patnáct či šestnáct let. Občas však mají výrazně starší spolužáky, kteří potřebu získat maturitní vysvědčení pocítí až několik let po dokončení povinné školní docházky na základní škole.

Článek

Je totiž mnoho mladistvých, zejména dívek, které již po základní škole zláká vidina finanční nezávislosti na rodičích a místo na střední školu zamíří za pokladnu do supermarketu. Mnohdy svého rozhodnutí později litují.

Většina rodičů své děti o potřebě získání středoškolského vzdělání přesvědčí. Pokud ale v rodině panuje benevolentní výchova, dítě se častokrát rozhoduje podle sebe.

Zejména ve větších městech jsou známé případy, kdy byly hlavně dívky třeba do dvaceti pěti let v zaměstnání, než pochopily, že maturitu dnes má každý, kdo alespoň trochu chce a rozhodly se získat jí také.

Pedagogové (v krajním případě i mladší než je student) tento fakt nesou s nadhledem, horší je to se spolužáky. Jak jsme se dozvěděli od studentky, která si nepřeje být jmenována, nemá si s většinou dívek ve třídě co říct. „Bydlím již několik let sama a tak mi některé spolužačky závidí. Myslely si, jaké jsou hvězdy, když v šestnácti letech mají byt s přítelem a já je převyšuji,“ jmenuje další problémy týkající se vztahu v kolektivu.

Náročné studium

Ačkoliv starší studenty učivo většinou baví, problémem je, že si na učení odvykli. „Třeba v matematice mám velké problémy, ale to jsem měla již na základní škole. Problém je, že už neumím ani látku ze základky,“ přiznává námi zpovídaná studentka.

A to je většinou důvod, proč se pouze velmi malá část z počtu studentů „v pokročilém věku“ v prvních ročnících dostane až k maturitě. Jak se shodují kantoři, většina ze zmiňované skupiny studentů odejde během prvního ročníku, pokud se ale student či studentka dostanou do třeťáku, většinou školu dokončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám