Hlavní obsah

Solární škola má pomoci v boji s negramotností

– PRAHA
Novinky, Lucie Vojtěchovská, Scio

Projekt Surya se soustředí na zvýšení gramotnosti v severoindické himalájské vesnici Kargyak. Cílem projektu je výstavba solární školy. Děti pak budou moci získávat základy vzdělání po celý rok.

Článek

V Kargyaku, který leží v severní části Indického Himaláje v pohoří Zanskar, negramotnost dosahuje 90 %. Projekt reaguje na nedostatečnou úroveň základního vzdělání regionu.

Ta je dána izolací a extrémními klimatickými podmínkami, které v oblasti panují, proto je cílem postavit nízkoenergetickou solární školu. Dosud musely děti odcházet za vzděláním do vzdálených oblasti, nebo se nikdy nenaučily číst a psát.

Stavba solární školy vychází z diplomové práce Ing. Jana Tilingera, kterou obhájil na výbornou na stavební fakultě ČVUT v Praze v roce 2004. Práce nazvaná Ekologická škola komplexně řeší výstavbu budovy školy. Stavba byla zahájena na jaře 2007 a na její realizaci se budou podílet sami vesničané za technické podpory hlavního konstruktéra.

Do nejbližšího centra čtyři dny pěšky

Kargyak (4 200 m.n.m.) je nejvýše položená vesnice Zanskaru, geograficky izolována a bez základní infrastruktury. Nejbližší silnice dnes končí v 60 km vzdálené vesnici Raru. Do nejbližšího správního centra trvá cesta čtyři dny chůze.

Oblast má velký počet slunečních dní v roce (v dlouhodobém průměru více jak 300), proto přišlo občanské sdružení a návrhem solární školy. V Kargyaku žije kolem 200 obyvatel, z toho pouze 10 lidí umí číst a psát.

Projekt Surya – škola pro Kargyak počítá se stavbou školy a zajištěním celoroční výuky pro děti z vesnice a přilehlých osad, s celkovou kapacitou 60 dětí. Výuka v soukromé základní škole bude zajištěna pod patronátem místní nevládní organizace Himalayan Buddhist Cultural Association ve spolupráci se sdužením Surya.

Projekt můžete podpořit například symbolickou koupí nepálené cihly (http://suryaschool.org/minisite/bricks/index.html) nebo adopcí školáka (http://www.suryaschool.org/czech/adopce.php).

Reklama

Související články

Poptávka po sluneční energii stoupá

Kvůli rostoucí poptávce po sluneční energii chce vrbenská společnost T.W.I. zdvojnásobit svou produkci solárních kolektorů. Loni jí vzrostl odbyt solární...

Výběr článků

Načítám