Hlavní obsah

Školáci s notebooky: možná blízká budoucnost

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

Ve čtvrtek 3. dubna byla na IDF v Šangaji prezentovaná druhá generace subnotebooku Intel Classmate PC. Tento přístroj je navíc navržen zejména pro školní použití. Velkou výhodou by měla být nízká cena.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Projekty tzv. stodolarových notebooků odstartoval projekt One Laptop Per Child (OLPC). To předznamenalo vývoj nové generace levných subnotebooků, které byly na trhu úspěšné v závěru roku 2007. Velký zájem byl o modely OLPC XO a malý notebook ASUS Eee PC.

Velmi podobný koncept Intel Classmate byl představen zhruba před rokem, který testovali například žáci v základních školách v Mexiku nebo Brazílii. Navíc můžeme další rozmach malých laciných notebooků očekávat ve druhé polovině letošního roku.

Intel Classmate PC nové generace má podobné parametry jako jeho předchůdce. Výrazné změny jsou ve větší paměti počítače, nyní se zájemci mohou těšit na 4 GB SSD disk nebo 30 GB 1,8“ pevný disk, displej se zvětší o 2 palce na 9“ a k dispozici bude i webkamera. Cena Intel Classmate PC je odhadována na 300 až 500 USD. U nás lze očekávat levnější verzi za cenu maximálně okolo 6000 Kč. Zdali je to hodně, nebo přiměřeně pro české školáky, ukáže blízká budoucnost.

Budou se žáci učit nebo brouzdat po internetu?

Přesto ale nad využitím notebooků na středních, či dokonce základních školách, visí několik otazníků – především by byl problém v otázce dostatečného počtu elektrických zásuvek, dále je jen těžko odhadnutelné, v kolika předmětech by našly různé školní aplikace uplatnění.

Největší hrozbu ale představuje nezodpovědný přístup žáků. Existuje riziko, že se žáci místo učitelova výkladu budou soustředit na brouzdání po internetu nebo hraní počítačových her.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám