Hlavní obsah

Filmový festival čeká revolta i koncert v rytmu tlukotu srdce

Novinky, Sofia Farchi, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na letošní přehlídce populárně vědeckých a dokumentárních filmů Academia Film Olomouc se očekávají kontroverzní reakce a různé pohledy na současný svět a vědu. Jeden z nejvýznamnějších středoevropských festivalů svého druhu se uskuteční v Olomouci od 15. do 20. dubna v prostorách Univerzity Palackého.

Článek

Část publika sice budou tvořit studenti a pedagogové, ale zúčastnit se může zdarma každý, kdo má zájem vidět netradiční filmy (akreditace je možná do 11. dubna na www.afo.cz).

„Největší filmový festival v regionu překvapí diváky nekonvenčním přístupem, nadhledem a atraktivním programem, jaký nemá v českých podmínkách obdobu. AFO není uzavřená univerzitní akce, ale festival všech, kdo chtějí sdílet poznání skrze poutavé i rozporuplné filmové snímky,“ říká ředitel festivalu Petr Bilík.

Pestrá dramaturgie festivalu je stejně jako minulý rok rozdělena do několika základních tématických bloků. Projekce soutěžních snímků představí nejúspěšnější populárně – vědecké dokumentární snímky vzniklé v uplynulém roce v Čechách a zahraničí, dále diváci mohou shlédnout retrospektivy jednotlivých tvůrců nebo se zapojit do diskuze s vědci a filmaři.

O ceny bude soutěžit 15 filmů 

Na festivalu se celkem objeví 15 soutěžních filmů, které porota ocení v jednotlivých kategoriích a udělovat se bude i cena studentské poroty. Historický blok pod názvem 1968 Globální revolta nabídne divákům pohled na bouřlivé události v ostatních evropských zemích v kontextu s děním v tehdejším Československu.

Spor o vznik vesmíru a života na filmovém plátně bude hlavní náplní bloku Evoluce nebo zázrak? Tradičně se dramaturgie vydává i do kontroverzních oblastí, kam diváky zavedou bloky Příběhy detektivů a Věda naruby.

Hlavní cenu festivalu za přínos dostane britský filmař Nigel Marven, který dokáže díky počítačové animaci propojit fikci s dokumentárními postupy.

Připraveno je promítání živého plodu v těle matky 

Připraveny jsou i projekce pro veřejnost, z nichž by si podle pořadatelů diváci neměli nechat ujít unikátní koncert v Kapli Božího těla v Konviktu. Režisérka Daniela Matějková připravila veřejné promítání živého plodu v těle matky pomocí ultrazvuku. „Jejich bříška budou snímána za plentou a signál se bude promítat na plátno, kde do rytmu dětských srdcí bude DJ mixovat hudbu“, vysvětlil Bílík.

Součástí festivalu bude i bohatý doprovodný program, který zajistí hudební a divadelní vystoupení. Představí se loňský objev, rocková formace Airfaire nebo kapela Lesní zvěř a Vědecké divadlo předvede Poznání jako performanci.

AFO myslel i na ty, co se festivalu nebudou moci zúčastnit osobně, takže se letos poprvé budou festivalové minuty vysílat na ČT2.

Reklama

Výběr článků

Načítám