Hlavní obsah

I sport a tělesná výchova mají na vysokých školách své místo

Novinky, Markéta Dolejšová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud máte rádi pohyb a sport je každodenní součástí Vašeho života, možná vás napadlo věnovat se mu i na profesionální úrovni. Jaké jsou možnosti studia tělesné výchovy a sportu na českých vysokých školách Vám prozradí následující článek.

Článek

Studium tělesné výchovy a sportu má mnoho podob. Kromě klasických zaměření na určitou sportovní disciplínu, která se skrývají pod obory Tělesná výchova či Aplikovaná tělesná výchova, se můžete věnovat též studiu Trenérství, Tělesné výchovy pro vzdělávání, Regeneraci a výživě ve sportu, Fyzioterapii, Sportovnímu managementu či Managementu cestovního ruchu.

Největší nabídku oborů poskytuje Fakulta tělesné výchovy a sportu pražské Karlovy univerzity a Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Prvně jmenovaná nabízí například netradiční obory typu Vojenská tělovýchova či na pokročilém magisterském stupni Tělesná a pracovní výchova tělesně postižených. Univerzita Palackého jako jediná nabízí obory Rekreologie a Ochrana obyvatelstva.

Na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity se setkáte se studijním oborem nazvaným Animátor sportovních aktivit, který absolventy připravuje na práci organizačních pracovníků ve školních klubech a družinách, občanských sdruženích či například fitcentrech.

U přijímacích zkoušek se po uchazečích vyžaduje splnění talentové zkoušky a písemného testu – nejčastěji v podobě testu studijních předpokladů či testu všeobecných vědomostí. Některé fakulty vyžadují též splnění zkoušky z cizího jazyka či testu z anatomie člověka. Uchazeči o obory spojené s managementem se setkají s testem z matematiky a společenských věd. Jako součást přihlášky bývá často požadován potvrzení sportovního lékaře.

Uplatnění absolventů:

Studium tělesné výchovy a jí spřízněných oborů svým absolventům nabízí možnost uplatnění ve sportovních klubech, fitcentrech a dalších sportovně vzdělávacích institucích, v zařízeních zaměřených na volný čas a pohybové aktivity či jako trenéři vybraných sportů. Absolventi směru Regenerace a výživa ve sportu mohou působit jako poradci ve sféře volnočasových i vrcholových sportovních aktivit. Obor Management cestovního ruchu nabízí uplatnění v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity či v cestovních kancelářích.

Absolventi směru Management sportu se mohou realizovat v oblasti managementu a marketingu sportovních organizací, služeb ve volnočasových či neziskových organizacích, ve státní správě a při komunikaci s veřejností. Studium oboru Vojenská tělovýchova poskytuje kvalifikaci pro práci v oblasti vojenské tělovýchovy a sportu v resortu národní obrany ČR.

Kam za sportem na českých VŠ:

Kam za sportem na českých VŠ:Brno

Kam za sportem na českých VŠ:BrnoMasarykova univerzita – Fakulta tělesné výchovy a sportu

www.fsps.muni.cz

České Budějovice

České BudějoviceJihočeská Univerzita – Pedagogická fakulta – Katedra tělesné výchovy a sportu

http://www.pf.jcu.cz/stru/katedry/tv/

Hradec Králové

Hradec KrálovéUniverzita Hradec Králové – Fakulta informatiky a managementu – Sportovní management

http://www.uhk.cz/fim/obory/68

Liberec

LiberecTechnická univerzita v Liberci – Fakulta pedagogická – Katedra tělesné výchovy

http://www.fp.tul.cz/ktv/

Olomouc

OlomoucUniverzita Palckého v Olomouci -  Fakulta tělesné kultury

www.upol.cz/fakulty/ftk/

Ostrava

OstravaOstravská univerzita v Ostravě - Pedagogická fakulta . Katedra tělesné výchovy

http://pdf.osu.cz/ktv/

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava - Ekonomická fakulta – Katedra managementu

http://www.ekf.vsb.cz/oblasti/katedry/katedry/katedra-managementu

Plzeň

PlzeňZápadočeská univerzita – Fakulta pedagogická – Katedra tělesné a sportovní výchovy

http://www.ktv.zcu.cz/

Praha

PrahaKarlova univerzita – Fakulta tělesné výchovy a sportu

www.ftvs.cuni.cz

Vysoká škola tělesné výchovy a sportu Palestra

http://www.vstvs.palestra.cz/

Ústí nad Labem

Ústí nad LabemUniverzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem – Pedagogická fakulta – Katedra tělesné výchovy

http://pf.ujep.cz/ktv/

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Představujeme studijní obory: Žurnalistika

Rádi byste se stali žurnalistou? Chcete sbírat informace o společenském dění a informovat o nich, ať již v novinách či TV zpravodajství? Rozhodujete se,...

Kde studovat lékařství a zdravotnické obory

S výkonem povolání ve zdravotnické oblasti je dnes téměř ve všech případech spojena nutnost studia na vysoké škole. Jedním z nejdelších a nejobtížnějších...

Poznejte společnost, studujte sociologii

Pokud se zajímáte o společnost a její strukturu, život lidí v rozličných kulturách a vztahy mezi lidmi obecně, možná vás napadlo jít studovat sociologii. Tato...

Výběr článků

Načítám