Hlavní obsah

Brněnské školy spolupracují na rozvoji měkkých dovedností studentů

Novinky, Michaela Pličková, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnské vysoké školy nabízejí svým studentům vedle kurzů, jež jsou součástí studijních oborů, i projekt zaměřený na rozvoj schopností, které jsou důležité pro uplatnění na trhu práce.

Článek

Měkké dovednosti neboli soft-skills jsou určité osobnostní charakteristiky a dispozice, které se vztahují především do oblasti komunikace a interakce s ostatními lidmi (vedení týmu, schopnost spolupracovat apod.). K těmto „měkkým dovednostem“ můžeme zařadit například analytické myšlení, empatii, kreativitu, či týmovou práci.

Pro uplatnění na trhu práce je kromě znalosti daného oboru čím dál víc důležité ovládat právě soft-skills. To si velmi dobře uvědomují brněnské vysoké školy, a proto připravily společný projekt zaměřený na rozvoj schopností studentů.

Masarykova univerzita, Vysoké učení technické i Mendelova zemědělská a lesnická univerzita spojili svá profesně-poradenská centra a nabízí studentům kurzy soft-skills, ale i jiné služby.

Kurzy soft-skills

Poradenské centrum nabízí mnoho kurzů. Jedná se o jednodenní workshopy s kapacitou okolo patnácti lidí, vedené odborníky na danou problematiku. Každý účastník kurzu dostane certifikát o absolvování.

V nabídce poradenských kurzů nalezneme například:

V nabídce poradenských kurzů nalezneme například:- Time management

V nabídce poradenských kurzů nalezneme například:- Time management- Prezentační dovednosti

V nabídce poradenských kurzů nalezneme například:- Time management- Prezentační dovednosti- Efektivní komunikace a schopnost pracovat v týmu

V nabídce poradenských kurzů nalezneme například:- Time management- Prezentační dovednosti- Efektivní komunikace a schopnost pracovat v týmu- Sebeprezentace a CV

- Asertivní jednání

Další služby

Mimo měkkých dovedností si studenti mohou nechat sestavit osobnostní profil podle několika různých metod (psychologická diagnostika, Hoganův osobnostní dotazník, systém Thomas), nebo se mohou účastnit prezentace firem (např. career day s IBM a MANPOWER).

Poradna plánuje v dalším semestru zveřejnit výsledky průzkumu mezi personálními agenturami na téma požadavků na absolventy a průzkumu profesního poradenství na VŠ v České republice.

Studenti mohou získat veškeré informace o kurzech na stránkách projektu (www.studentoviny.cz), kde se také mohou elektronicky přihlásit. Přestože stránky byly spuštěny teprve na konci ledna, zájem studentů je neočekávaně velký.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám