Hlavní obsah

Ovládáte světový jazyk a jde vám lyžování? Staňte se instruktorem

Novinky, Lucie Vojtěchovská
PRAHA

Každý rok před začátkem zimní sezóny se na internetu i v tiskovinách objevují inzeráty na volná místa lyžařských instruktorů. Požadované vzdělání? Minimálně lyžařský kurz typu “C“. Právě teď je nejvhodnější chvíle rozhodnout se, zda se chcete příští zimu věnovat nejen studiu, ale i sportu.

Foto: Petr Marek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Asociace profesionálních učitelů lyžování (APUL) každý rok vypisuje minimálně dva termíny týdenních kurzů, v nichž můžete získat základní povědomí o tom, jak učit a jestli vůbec jste lyžařsky dosti zdatní předávat své umění dále.

Letošní první výcvik začíná 28.3. ve Špindlerově Mlýně. Tento výcvik není jen týden námahy, ale i zábavy. Seznámíte se s mnoha novými lidmi různých oborů věku a vzdělání. Zkoušky se skládají ze tří částí. Hlavním předpokladem je znalost jednoho světového jazyka.

Jedná se nejčastěji o angličtinu či němčinu. Němčina, vzhledem k tomu, že má mnoho společných prvků s holandštinou je na českých horách velmi žádaná. Tento cizí jazyk upotřebíte hned v prvním okruhu zkoušky, kterým je metodický výstup před svou skupinou, se kterou celý týden trénujete. Hovoříte s nimi jako s dětmi nebo úplnými začátečníky. Snažíte se naučit základní prvky lyžování.

Teorie? Zdravověda, didaktika i historie 

Teoretickou část zvládne každý, kdo dává aspoň minimální pozor u večerních přednášek – trochu zdravovědy, didaktiky sjezdového lyžování, bezpečnosti při výuce a historie lyžování. Na závěr komisy ukážete, jak umíte pěkně plužit, zda zvládnete sesouvání šikmo svahem a přívratný oblouk a jedete s osvědčením a novými přáteli domů. Práci v jakékoli lyžařské škole kdekoli v Čechách pak není těžké sehnat.

Holandská klientela jezdí i v případě, že je kritický nedostatek sněhu. Přes den na svahu a večer se buď můžete připravovat do školy nebo se bavit s kolegy, kteří jsou povětšinou také studenti. Kdy a jak často chcete být na horách je též také jen čistě na vašem uvážení. Pokud chcete více informací o kurzech, které jsou i pro snowboarding, najdete je na internetových stránkách APULu.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám