Hlavní obsah

Kde studovat lékařství a zdravotnické obory

– PRAHA
Novinky, Tomáš Zdvořilý, Scio

S výkonem povolání ve zdravotnické oblasti je dnes téměř ve všech případech spojena nutnost studia na vysoké škole. Jedním z nejdelších a nejobtížnějších studijních oborů, ale také zároveň jedním z nejpotřebnějších, je medicína.

Článek

S lékaři se ve svém životě setká každý člověk, tomu se zkrátka nelze vyhnout. Chtěli byste se i vy stát lékařem, zdravotníkem či zdravotní sestrou? V tomto článku najdete základní informace o těchto oborech, po kterých existuje stálá poptávka ze strany praxe.

Vedle studia medicíny lze v oblasti zdravotnictví studovat řadu oborů rozmanitého zaměření. Všechny zdravotnické obory mají jeden společný znak – veliký důraz je kladen na praktickou část výuky, která na některých fakultách může činit až polovinu celé doby studia.

Všeobecná sestra

Toto zaměření nabízejí prakticky všechny fakulty poskytující zdravotnické vzdělání. Jedná se o univerzální vzdělání v oblasti medicíny, které absolventům umožní uplatnění ve všech možných oblastech zdravotnictví (všeobecná ošetřovatelská péče, podpora zdraví a prevence nemocí, poskytování informací a zdravotní výchova, rekonvalescence, výzkum a vývoj atd.).

Studenti zde absolvují předměty jednak lékařského charakteru (anatomie, fyziologie, chirurgie, pediatrie atd.), jednak ošetřovatelské předměty a v neposlední řadě také jazyky.

Všeobecné lékařství

Šestiletý studijní obor poskytující úplné lékařské vzdělání, po jeho ukončení absolventi obdrží titul MUDr. První polovina studia je většinou zaměřena obecně, ve druhé se studenti věnují jednotlivým specializacím (vnitřní lékařství, chirurgie, urologie, ortopedie ad.). Absolventi se uplatní nejen jako lékaři ve zdravotnických zařízeních, ale i mimo tato zařízení (teoretické obory, farmaceutický průmysl, výzkum).

Zubní lékařství

V současné době velice proklamovaný obor, protože zubních lékařů je nedostatek. Předměty jsou v první polovině studia stejné jako u všeobecných lékařů, v druhé polovině studia se zubní lékaři zaměřují především na prevenci, diagnostiku, léčbu anomálií zubů a další speciální předměty. Absolventi mohou vykonávat samostatnou praxi či pracovat ve zdravotnických zařízeních.

Fyzioterapie

Obor, který se zabývá vzděláváním odborníků na rehabilitace. Studium není zaměřeno pouze na diagnostiku a léčebné pokusy, ale také na práci s trvale postiženými pacienty a jejich návrat do normálního života či na metodiku tělesné výchovy. Kromě zdravotnických předmětů studenti získají vzdělání také v oblasti psychologie, výpočetní techniky, cizího jazyku či práva.

Další obory

Další oboryPorodní asistentka – zdravotní sestra se zaměřením na porody, péči o ženy s rizikovým těhotenstvím, novorozence i celé rodiny.

Další oboryPorodní asistentka – zdravotní sestra se zaměřením na porody, péči o ženy s rizikovým těhotenstvím, novorozence i celé rodiny.Ošetřovatelství – obor vychovávající zdravotní sestry specializující se na všeobecnou ošetřovatelskou péči.

Další oboryPorodní asistentka – zdravotní sestra se zaměřením na porody, péči o ženy s rizikovým těhotenstvím, novorozence i celé rodiny.Ošetřovatelství – obor vychovávající zdravotní sestry specializující se na všeobecnou ošetřovatelskou péči.Radiologický asistent – odborníci pro práci s radiologickými zobrazujícími a ozařovacími technologiemi.

Zdravotnický management – kombinace zdravotnických, ekonomických, manažerských a další společenských věd. Absolventi se uplatní na všech stupních řízení zdravotnických zařízení.

Kde studovat medicínu a podobné obory:

Praha:

Univerzita Karlova – 1. lékařská fakulta, 2. lékařská fakulta, 3. lékařská fakulta, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Lékařská fakulta v Plzni

Brno:

Brno:Masarykova univerzita – Lékařská fakulta

Univerzita obrany – Fakulta vojenského zdravotnictví v Hradci Králové

Ostrava:

Ostravská univerzita – Zdravotně sociální fakulta

Olomouc:

Univerzita Palackého – Lékařská fakulta

Pardubice:

Univerzita Pardubice – Fakulta zdravotnických studií

České Budějovice:

Jihočeská univerzita – Zdravotně sociální fakulta

Liberec:

Technická univerzita v Liberci – Ústav zdravotních studií

Ústí nad Labem:

Univerzita J. E. Purkyně – Ústav zdravotnických studií

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám