Hlavní obsah

Do expedice na Antarktidě se zapojili i čeští vědci

– BRNO
Novinky, Scio

Početná skupina českých vědců reprezentujících různé obory i instituce se po šesti týdnech vrátila z mise na stanici Johana Gregora Mendela, která je umístěna na Antarktidě. Vědci absolvovali pobyt na stanici Masarykovy univerzity již druhou sezónu. Tentokrát se na jižní polokouli vydali geologové, klimatologové, botanici a ornitologové.

Článek

Na Antarktidě měly své zastoupení univerzity Palackého, Masarykova nebo Botanický ústav Akademie věd a Jihočeské univerzity. Tým na stanici Johana Gregora Mendela doplnili vědečtí kolegové z České geologické služby.

Univerzita ČVUT se na expedici podílela alespoň dodáním satelitního modemu, díky němuž bylo možné posílat krátké textové zprávy a datové soubory do České republiky. Jinak ryze českou posádku doplnil jako jediný zahraniční účastník skotský specialista na logistiku a pobyt v horském a chladném prostředí Nick Halls.

Vědci prozkoumali Antarktidu od A do Z 

Výzkum na stanici Johana Gregora Mendela se stejně jako loni soustředil na aktuální problémy, jako jsou globální oteplování či problematika UV záření ve vztahu ke stratosférickému ozónu. Biologové pokračovali s instalací „skleníčků“, ve kterých je možné sledovat vliv oteplování na tamní vegetaci a prováděli měření fotosyntézy a fyziologických procesů na meších a lišejnících.

Geologové dokončili terénní etapu geologického mapováni a tím i podklady pro první detailní geologické mapy odledněné severní části ostrova v měřítku 1:25000. Pozornosti vědců neunikly ani klimatické podmínky panující na Antarktidě, stejně jako místní jezerní ekosystémy.

Stanice Johana Gregora Mendela

Stanici postavila Masarykova univerzita za přibližně 60 milionů korun. Tvoří ji budova pro ubytování a výzkumné práce a 9 kontejnerů pro technické zázemí. Kapacita základny je 15 až 20 lidí. Pobyt a výzkum na stanici se uskutečňuje pouze v období antarktického léta, kdy se teploty pohybují kolem bodu mrazu. Provoz je z významné části zajištěn pomocí obnovitelných zdrojů energie.

Přestože stanice slouží vědcům z celé České republiky, náklady na zajištění provozu stanice a dopravu materiálu loni hradila Masarykova univerzita z vlastních rezerv. Letos byly potřebné prostředky získány z projektů jednotlivých účastníků, což mělo za následek uskrovnění ve vědecké oblasti. Vedení Masarykovy univerzity proto již druhým rokem žádá MŠMT o převzetí alespoň části logistických nákladů nezbytných pro fungování stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám