Hlavní obsah

Olomouc - město, kde poznáte prázdniny

– OLOMOUC
Novinky, Monika Bartošová

Na Olomouci vždycky poznáte, kdy mají studenti prázdniny. Ulice zejí prázdnotou a městu chybí jakýsi záhadný pohon, který ho v jiných částech roku udržuje v chodu. Hospodští zívají za pípou a už skoro netrpělivě vyhlížejí chvíli, kdy do města opět vtrhne dav žíznivých studentů.

Článek

V Olomouci studuje okolo dvaceti tisíc vysokoškolských studentů. To sice rozhodně nestačí na titul města s největším počtem studentů, Olomouc si ale přízvisko „studentská“ rozhodně zaslouží. Při počtu sto tisíc obyvatel totiž vychází, že téměř každý pátý obyvatel Olomouce je student.

Pro a proti

Veliké plus je velký počet rozličných oborů, které tu může vysokoškolák studovat. Příjemné je, že spousta oborů se dá bez problému kombinovat do dvojoborů. Navíc si jako „céčkové“ předměty můžete vybrat prakticky jakýkoli předmět z jiné fakulty. Takže z vás klidně může být třeba historik s velkou zálibou v mikrobiologii. Další skvělá věc je už zmíněný počet studentů.

Těch je tu sice hodně, ale počet studentů v jednom ročníku oboru není tak velký jako na větších univerzitách, takže seznamování probíhá bez problému. Velký podíl studentů v místní populaci má ale také jeden výrazný problém - a to je všeobecný nedostatek možností si přivydělat.

„Myslím si, že pre študentov je toto prostredia úplne geniálne...A to najmä preto, že je nás tu tak veľa!“ řekla Žofie Guráňová ze Slovenska, která studuje kombinaci Čínská filologie a Filmová věda na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Naproti tomu Petr Bílek, který studuje 1. ročník žurnalistiky, vidí jiná pozitiva: „Líbí se mi obecně atmosféra ve městě, spousta studentů, akcí. Taky mě překvapilo, že se do mě nikdo nenaváží za to, že jsem z Prahy.“

Co studovat v Olomouci

V Olomouci se dají studovat obory různých zaměření. Univerzita Palackého má celkem 7 fakult (Lékařská, Právnická, Pedagogická, Přírodovědecká, Filozofická, Teologická a Fakulta tělesné kultury) a více než 70 kateder. Můžete si tedy bez problému vybrat takové zaměření, ke kterému vás srdce nejvíc táhne. Příjemná je taky velká možnost spojovat k sobě velice různorodé kombinace do dvouoborů. Soukromá Moravská vysoká škola, která v Olomouci rovněž působí, se naopak zaměřuje především na ekonomiku a podnikový management.

Bydlení

"Hanácká metropole" nabízí hned 12 budov kolejí Univerzity Palackého. Bydlet můžete buď v jedno až třílůžkových pokojích buňkového typu (chodbička s lednicí, koupelna a záchod společné pro dva nebo tři pokoje) nebo v dvou až čtyřlůžkovém pokoji se společným sociálním zařízením na chodbě. Většina budov kolejí je v blízkosti centra a jednotlivých fakult. Nejméně zaplatíte za bydlení ve čtyřlůžkovém pokoji se společným sociálním zařízením.

Měsíc bydlení vás vyjde zhruba na 1 700 korun. Nejvíc zaplatíte v jednolůžkovém pokoji buňkového typu - okolo 2 700 korun. Hold za soukromí si člověk musí připlatit. Ceník kolejného. A na kolik vyjde studenty pronájem bytu 2+1? Okolo 8 000 korun za měsíc. Realitních kanceláří je v Olomouci požehnaně, stačí si jen vybrat.

Stravování

Menza má v Olomouci hned 6 výdejen a ještě k tomu většinou v areálu kolejí. Studentům to šetří čas i peníze. Za hotovky v menze zaplatíte 28 korun, za minutky 33 nebo 36 korun. V bufetu si pak můžete pořídit snídaně nebo studené večeře za rozumné ceny.

Menza myslela i na ty, kteří nedají dopustit na italskou kuchyni. Svým strávníkům nově nabízí i pizzu už za nějakých čtyřicet korun. No neber to. Velká část studentů v Olomouci se živí také v hospodách či restauracích, ve kterých se ceny za jídlo pohybují v pro studenta dostupných mezích.

MHD - načerno se jezdit nevyplácí

Hromadná doprava v Olomouci je oproti jiným městům celkem levná. Studentská měsíční jízdenka stojí 120 korun a čtvrtletní tři stovky. K vystavení studentské jízdenky samozřejmě potřebujete školou vyplněné potvrzení.

Bezkonkurenční je i cena celodenní jízdenky. Ta studenty vyjde jen na patnáct korun, stačí mít při sobě svůj ISIC pro případnou kontrolu. Ale pozor! Načerno se jezdit nevyplácí! Revizoři poměrně často číhají na neplatící pasažéry - a to zejména na úsecích, kde jezdí studenti nejčastěji.

Užitečné odkazy:

Veřejné vysoké školy v Olomouci: Univerzita Palackého

Soukromé vysoké školy v Olomouci: Moravská vysoká škola

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

Ostrava už dávno není jen průmyslová

Spíše než horníky dnes v Ostravě potkáte zástupy mladých lidí dychtících po vzdělání. Obě místní univerzity jim vycházejí vstříc rozšiřující se nabídkou oborů....

Výběr článků

Načítám