Hlavní obsah

Studium v zahraničí – kde najít informace o školách?

Novinky, Tomáš Zdvořilý, Scio

Přemýšlíte nad studiem na zahraniční univerzitě, ale nevíte, která by mohla být ta pravá? Nenabízí vaše univerzita programy Erasmus, Socrates či další? Přihlásit na zahraniční univerzity se můžete i sami, s výběrem vhodné školy vám pomůže databáze ARWU.

Článek

ARWU (Academic Ranking of World Universities) je žebříček 500 nejprestižnějších světových univerzit, který každoročně zveřejňuje Shanghai Jiao Tong University. Původní myšlenkou bylo porovnání čínských univerzit s univerzitami světovými, zejména americkými. Postupem času se žebříček zdokonaloval, dnes je jedním z nejucelenějších srovnání univerzit z celého světa.

Speciální tým, který byl vytvořen pro sestavení a následné aktualizování databáze, tvoří prof. Nian Cai Liu, Dr. Ying Cheng a Lin Yang. Tito tři vědci mezi sebou porovnávali více než dva tisíce univerzit podle následujících kritérii:

  • Kvalita výuky – počet absolventů, kteří získali Nobelovu cenu či jiné významné ocenění na poli vědy a výzkumu;
  • Kvalita školy – souzeno dle počtu současných vyučujících, kteří obdrželi Nobelovu cenu či jiné významné ocenění, a také podle počtu zveřejněných studií v odborných časopisech;
  • Výzkum – počet článků zveřejněných v časopisech Nature či Science za posledních pět let
  • Velikost školy – počet studentů, personálu atd.

Americké univerzity bezkonkurenčně dominují

Každé kritérium je procentuálně ohodnoceno a výsledkem je databáze, kterou si můžete volně stáhnout na http://www.arwu.org/. Na těchto stánkách také naleznete podrobnější informace o hodnocení univerzit, žebříčky z minulých let a další užitečné informace ohledně ARWU.

Z výsledků porovnání je zcela jasně vidět, že nejlepší vzdělání v oblasti vysokého školství nabízí USA. Z celkem 510 nejprestižnějších univerzit je jich 166 amerických, přičemž mezi 20 nejlepšími univerzitami světa jich z USA je 17. Jako nejlepší vysoká škola na světě byla vyhodnocena Harvard University, jediným českým zástupcem v žebříčku je Univerzita Karlova, která obsadila 203. – 304. místo.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se studuje na britských ostrovech

Na britských školách se od studentů nevyžaduje memorovaní, ale spíše úvahy, ve kterých musí prokázat, že zkoušené problematice rozumějí a mají na ní vlastní...

Výběr článků

Načítám