Hlavní obsah

Reforma počítá s odloženým školným až do výše 30 000 korun

Novinky, ČTK, Scio
PRAHA

O zavedení školného na českých vysokých školách se diskutuje již dlouho. Školné prosazuje zejména vládní ODS. Nyní vyšel najevo záměr připravované reformy, která počítá se zavedením horní hranice ročního poplatku za studium na vysoké škole ve výši 30 000 korun, což je výše průměrného platu vysokoškoláka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reforma počítá s odloženým školným až do výše 30 000 korun

Článek

S horní třicetitisícovou hranicí za školné počítá pracovní verze reformy vysokých škol. Projekt vypracoval tým expertů z ministerstva školství.

Student by mohl zaplatit školné hned, nebo by si na něj půjčil a splácet by začal až v době, kdy by vydělával a dosáhl určité výše platu. Informovala o tom Mladá fronta

Dnes.

Školy by si výši poplatků určovaly samy, přičemž by musely dodržet zmiňovanou horní hranici.

Předseda vlády Mirek Topolánek se již začátkem roku zmínil o svém záměru, aby si studenti začali připlácet za studium na vysoké škole ještě za vlády jeho kabinetu. "Programové prohlášení jasně říká, že zahájíme diskusi o odložené platbě, což tímto činím. Přičemž nikde není řečeno, že nutně musí zůstat pouze u diskuse a že už nedojde k realizaci," sdělil tehdy tisku.

Liška: Vláda školné nezavede, diskuse je však legitimní

Ministr školství Ondřej Liška však v rozporu s Topolánkovými slovy několikrát zopakoval, že tato vláda školné nezavede. "Koaliční vláda má ve svém programovém prohlášení zcela jednoznačně uvedeno, že školné nezavede. Čili v horizontu roku 2010, kdy budou příští volby, je jasno: školné nebude. Ale o různých formách vícezdrojového financování terciárního vzdělávání je třeba přemýšlet už nyní. A teoretická diskuse o dopadech různého typu odloženého nebo jiného školného je v tomto smyslu naprosto legitimní," konstatoval Liška.

Proti poplatkům za vzdělání na veřejných vysokých školách se staví opoziční ČSSD i komunisté.

Podle průzkumu Novinek jsou studenti ochotni platit školné až 10 000 ročně. Pouze každý desátý je ochoten platit více než 20 000. Studenti v anketě realizované začátkem roku také uvedli, že po zavedení školného očekávají zlepšení kvality poskytovaných služeb a výuky na VŠ.

:. Anketa Novinek z ledna 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám