Hlavní obsah

Slovenští školáci se seznámí s eurem pomocí učebních pomůcek

Novinky, Scio
BRATISLAVA

Slovensko se chystá na přijetí nové měny. Korunu nahradí euro. A Slováci nechtějí nic podcenit. Na nové platidlo se budou připravovat i školáci. Ministr školství Ján Mikolaj představil nové učební pomůcky, které žáky základních a středních škol seznámí se zavedením eura u našich východních sousedů.

Článek

Slovensko očekává přijetí evropské společné měny již v příštím roce 2009. Ministerstvo školství proto připravilo několik projektů určených žákům i pedagogům, kteří mají být poučeni o okolnostech přijetí eura.

Žáci ve věku od 7 do 12 let budou využívat pomůcku Euro-rotoautomat a jejich starší kolegové, ve věku od 13 do 18 let, dostanou pomůcku Euroinfo. Středoškoláci se seznámí s novým e-learningovým kurzem "EÚ a euro 2009", na jehož tvorbě se podílelo slovenské ministerstvo školství, Slovenská spořitelna a společnost Cisco.

Ministerstvo školství hodlá před přijetím eura proškolit i učitele. Pedagogové dostanou k dispozici prezentaci "Zoznámte sa s eurom". Současně měna euro pronikne i do učebnic z různých předmětů. V reeditovaných a přepracovaných vydáních učebnic již slovenská koruna ustoupí euru. Změna se dotkne i osnov v některých předmětech vyučovaných na školách.

Náklady na vytvoření pomůcek se počítají na milióny

Nejmenší žáci se prostřednictvím Euro-rotoautomatu seznámí s přehledem bankovek a euro mincí. Součástí pomůcky bude i mapa Evropy s vyznačenými zeměmi, kde se euro využívá. Euro-rotoautomat bude obsahovat i otázky a odpovědi týkající se eura a procesu jeho zavedení na Slovensku. Obsahově podobně zaměřená bude i pomůcka Euroinfo pro starší žáky. Do obou materiálů Slovensko investovalo kolem 4 miliónů českých korun.

E-learninový kurz připravený pro středoškoláky má časově zabrat zhruba dvě hodiny. Součástí kurzu je i jednoduchý test, který bude vyhodnocen. Nejúspěšnější střední školy a jejich studenti budou poté odměněni.

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám